Felelős állattartás

2022.03.05. 20:00

Nyílt nap a devecseri állatmenhelyen: szeretet és türelem a közös nyelv

A közös séta, egy simogatás, egy kedves hang, a szeretet maga a mennyország egy árva kutyusnak, de ez nagyon fontos az embernek is, nem beszélve a felelős állattartásról, így érvelt a nyílt nap mellett Minárcsik Sándor, a devecseri Meggyeserdei Menedék Alapítvány vezetője szombaton.

Kovács Erika

A legtöbben a nemrég született két kiskecskében gyönyörködtek, akiket Minárcsik Sándor, a devecseri menhely vezetője büszkén mutatott meg mindenkinek a szombati nyílt napon

Forrás: Kovács Erika/Napló

Nagy volt a jövés-menés Devecserben az állatmenhelyen, ahol az állatok és az emberek egyaránt nagyon örültek a nyílt napnak. 

Sokféle állatot gondoz itt Minárcsik Sándor segítőivel, illetve önkénteseivel együtt, náluk él például Saci, a mentett ló, de szépen megférnek egymással a karámban a juhok meg a kecskék, és gondoskodnak a madarak etetéséről is. A legtöbben a nemrég született két kiskecskében gyönyörködtek, akiket a menhely vezetője büszkén mutatott meg mindenkinek. Az érkezők örömmel sétáltatták az árva kutyákat, és segítettek a napi feladatokban, etettek, vizet adtak, takarítottak. - Ez nagy segítség nekünk! - jegyezte meg Illés Mónika, a menhely dolgozója. 

Ildikó és lánya azt mondta, egy éve jártak itt először, mert hoztak tápot és különféle holmikat az állatoknak, és, noha nem ezért jöttek, de egy kutyussal mentek haza. Nagy Boróka, a menhely önkéntese Csitrivel, egy gyönyörű fekete keverék kutyával érkezett a környékbeli sétáról, és büszkén mondta el, a kuvaszokat is nagyon szívesen megjáratja. A többiek megjegyezték, Boróka ért a kutyák nyelvén, ehhez a fiatal lány elmondása szerint nem kell más, mint szeretet és türelem. 

Teveli Tamás és Ács Klaudia rendszeresen meglátogatja a menhelyet, ezúttal Ninát, illetve Riskát sétáltatták meg, az ebek nagy örömére. Érkeztek kisgyermekes családok is, és az apróságok a szüleikkel együtt boldogan sétáltatták az árva kutyákat a szép természeti környezetben. 

Minárcsik Sándor azt mondta, különösen örülnek annak, ha gyerekek is jönnek hozzájuk, mert a felelős állattartással minél korábban érdemes megismerkedni. 

- Cél az, hogy már a gyerekeknek is beszéljünk arról, csak akkor szabad állatot befogadni, ha képesek vagyunk gondoskodni róluk, így etetni, sétáltatni, adott esetben orvoshoz vinni - fogalmazott. A devecseri menhely vezetője kiemelte, az állatok nem tárgyak, őket nem lehet, illetve nem lehetne kitenni az utcára, mert nekik is vannak érzéseik, fájdalmaik, úgy, ahogy az embernek. 

Nagyon fontos, hogy megfelelő kutyát válasszunk, erről érdemes előre tájékozódni, menhelyet, állatorvost megkérdezni. Így akinek kevés ideje van, ne döntsön nagy mozgásigényű eb mellett, kisebb lakásba ne vigyünk nagyméretű kutyát. Az a legjobb, ha az ember menhelyről választ, mert ezzel otthont ad egy árva négylábúnak. Arról nem beszélve, mennyi szeretetet adnak a házi kedvencek, ha társunknak, illetve családtagnak tekintjük őket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában