Biztonságos közlekedés

2022.03.23. 15:00

Okoszebra vigyáz a gyalogosokra Zircen

Négy különleges oszlop került a zebrához, amin a forgalmas 82-es főúton kelhetnek át a gyalogosok az apátság és a Rákóczi tér közti részen. Az intelligens gyalogátkelőhely létesítése önkormányzati beruházás. Tavaly októberben döntött kialakításáról a képviselő-testület.

Rimányi Zita

Villogó fényjelzés figyelmezteti az autósokat a gyalogosokra a Zirc központjában lévő zebránál

Forrás: Pesthy Márton/Napló

A két-két derékmagasságig érő oszlop az út mindkét oldalán érzékeli, ha közéjük lép egy gyalogos. Ekkor az oldalaikon lévő lámpák sárgán villogni kezdenek. Így hívják fel a járművezetők figyelmét arra, hogy valaki át akar menni a zebrán. A biztonságot szolgálják, részben napelemes rendszer biztosítja energiaellátásukat. Nagy László, a rendszert telepítő és üzemeltető cég vezetője elmondta, különlegessége, hogy statisztikai adatokat szolgáltat az átkelőkről, és értesítést küld, ha meghibásodik. Ezért is megbízható működése.

A figyelemfelkeltő jelzést irányított fény biztosítja, nem zavarja az esetleg közelben lakókat. Fényereje a napszakokhoz igazodik – nappal erősebb, éjszaka gyengébb –, ezért nem vakítja el a volán mögött ülőket. Jelenleg a próbaüzeme folyik, ami azt jelenti, hogy még hivatalos engedélyezésének meg kell történnie. A Zircre telepített megoldást a korábban Veszprémben és Várpalotán működő tesztrendszerek ismeretében, fejlesztések során dolgozták ki. Ma már az ország több átkelőjét teszi biztonságosabbá és több Veszprém megyei önkormányzat is érdeklődik iránta.

Nagy László felhívta a figyelmet arra, hogy csak segíti a balesetmentes közlekedést, ám így sem szabad megfeledkezni a körültekintő vezetésről és arról, hogy mielőtt lelépünk a járdáról, körülnézzünk. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában