Éghajlatváltozás és (éden)kert

2022.03.05. 18:00

Teremtésvédelmi találkozót rendeztek a megyeszékhelyen

A természet mintát mutat – akár arra, hogyan keveredjünk ki saját természetünk, lelki életünk labirintusából. Arra szintén, hogy fordítsuk ökoérzelmeinket, klímaszorongásunkat cselekvésbe, amivel óvhatjuk közös környezetünket, a mindannyiunkat fenntartó teremtett világot. Ezt járta körbe több előadás a veszprémi teremtésvédelmi találkozón.

Rimányi Zita

Forrás: Pixabay

A természet és a mentális egészség védelme tulajdonképpen egy érme két oldala – ezt több tapasztalat húzta alá az Éghajlatváltozás és (éden)kert címmel tartott konferencián, amit a Veszprémi Érsekség, a Veszprémi Érseki Főiskola és a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület szervezett. Udvardy György érsek leszögezte: a teremtett világ védelmében sürgető feladata van az egyháznak is. Szavai szerint látszik, hogy hiba, ha csak felszínes, látszólagos és nem elegendő, ha csak részmegoldásokat találunk. Csak mi, emberek vagyunk képesek változtatni a helyzeten, bizonyos mértékig – fogalmazott és magyarázata szerint ebben benne van, hogy nem vagyunk mindenhatók, de felelősségünk belátása is. "A természet ereje, a béke, amiben leledzik, mutatja, hogy van út az édenkertbe. Ha rájövünk, mit leshetünk el tőle, az összeköthet minden embert" – hangsúlyozta Szalay Tímea, a Csalán egyesület elnöke. Sebestyén József rektor arról szólt, hogy Istenről a teremtett világ hitelesen beszél, kérdés, meglátjuk-e őt alkotásában. 

A kert szerepe az életben kettős: a lelki egészség megőrzéséhez járul hozzá és gyógynövényeket termelhetünk benne. E téren a bencéseknek több évszázadosak hagyományaik. Hortobágyi T. Cirill, a Pannonhalmi Főapátság főapátja úgy véli, ha nem csak a formált világ technológiái közt tartózkodunk, harmóniában, lelki egyensúlyban maradhatunk. A szerzetesek gyógyításának sajátosságairól elmondta, hogy a gyógynövényreceptek alkalmazásának leírását áldások gyűjteményével egészítették ki. A kert szerinte felhívja a figyelmünket arra, hogy paradicsommá varázsolhatjuk környezetünket, amiben illatos virággá válhatunk és a tisztesség gyümölcseit teremhetjük. 

Ágoston-Kostyál Csilla egyetemi adjunktus állítja: az ökobűntudattal nehéz megküzdenünk, mert egy állandó folyamat miatt érezzük. Akkor tudunk jól megküzdeni vele, ha nem túl erőszakosak a viselkedésünk megváltoztatását javasló üzenetek, amiket kapunk. A problémafókuszú és az érzelemközpontú hozzáállás párosítása segít, az, ha a klímaváltozással kapcsolatos önkritikánkat megemésztjük, és lefagyás, elkerülő magatartás helyett alkalmazkodunk, cselekszünk. Az magunknak, a környezetünknek is jó, az visz a boldogság felé. 

Lajtmann Csaba, a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség elnöke a faértékszámítást szemléltette. Elmondta, hogy ezek a növények milyen szolgáltatást nyújtanak: szén-dioxidot kötnek meg, oxigént termelnek, párologtatnak és port kötnek meg. Egy fa egy vegetációs időszakban akár hatszáz kilónyit. Mihok Barbara ökológus pedig azzal foglalkozik, az emberi jóllétre milyen hatással lehet a természet gazdagsága. Kutatások bizonyították, az emberi egészség tényezőit a természetből nem lehet kiszakítani, a bolygó egészét kell védenünk. Kötődésünk hozzá segít abban, hogy élet- és jelentéstelibbnek érezzük napjainkat. A természetpirula ingyenes: a kertészkedés jó a léleknek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában