Átölelt vidék

2022.03.20. 17:00

Tés – A falu, amelynek saját dala van

Kanyargós, erdőbe vezető szerpentinen juthatunk el Jásd felől Tésre. Már ekkor érzi az ember, különleges helyre megy: muszáj felemelkednie, a szó több értelmében. A falu polgármestere, Fodor-Bödös István polgármester úgy fogalmaz: közelebb vannak az éghez.

Rimányi Zita

– Közelebb az éghez – ez a karaktermondatunk. Szakralitást jelez és földrajzi meghatározás – mindkettő benne van. A Keleti-Bakony tetején, a Tési-fennsíkon 465 méteren mindenkinek lehetősége nyílik magasabbra jutni – kezdte településük bemutatását a faluvezető és rögtön hozzátette: mindegyik közeli községnél legalább háromszáz méterrel magasabban laknak. Más itt a klíma. Jellemzően négy-öt fokkal alacsonyabb az érzékelhető hőmérséklet, mint máshol. Télen, nyáron egyaránt. Ez előny a nagy kánikulák idején, elviselhetőbb a tikkasztó hőség. A nap is másképp süt a faluban, környékén, különlegesek a fényviszonyok. Aki járt már ott, tanúsíthatja, hogy ebben nincs semmi túlzás. Ez szintén jelzi: más világba érkezik meg, aki Tésre eljut. Hétvégente sok – főleg bakancsos – turista érkezik ide. A közelben található számos népszerű túraútvonalakat járják be. Kedvelt úticéljuk a Római fürdő elnevezésű vízesés a Gaja-patak szurdokvölgyében. 

 

 

A túraútvonalak közül a polgármester mindenképp ajánlja azt, amelyet a Veszprémi Erdőgazdaság kerékpárosoknak alakított ki. Murvás szakasz, a falu elejétől indul és az említett szurdokvölgy közelébe vezet. Akár gyalogosan érdemes végigjárni, szép, kanyargós, kacskaringós, vízmosásokkal tarkított részeken vezet át és útbe esik a Széchenyi Zsigmond kilátó, ami közel van a településhez. Messze ellátni tetejéről. Tés vonzerejét mindez kiegészíti, akárcsak a kovácsműhely, a malmok, az erdőkbe hívó kirándulóösvények. Még a helyiek is rácsodálkoznak időnként ezekre a kincseikre, újra felfedezik azokat maguknak, bár megszokták már a természetközeli adottságokat. Természetesnek veszik azokat, ugyanakkor büszkén mutatják meg, ha látogatók, rokonok érkeznek hozzájuk. Abba Fodor-Bödös István szavai szerint szintén mondhatni belenőttek, hogy szinte mindig fúj a szél falujukban. A malmok környékén biztosan, hol a déli, hol az északi. Nekik az enyhébb fel se tűnik.

 

Hűvösebb, szelesebb az időjárás Tésen, de ez azt is jelenti, hogy tisztább a levegő. Nem véletlen, hogy itt építették fel eleink a ma már híres szélmalmokat. A régi leírások szerint négy működött a faluban, ma kettő látható. Érdekes formájúak, míves szerkezetűek. Kör alaprajzúak, forgó részeik falapátosak. Sajátosságuk, hogy hat lapátjuk van, holott Európa-szerte a négy a jellemző. 

 

– Nálunk mindig legalább kellemesen fújdogál a szél, olyankor a lemenő napfényt érdemes megcsodálni. Minden irányban megnyílik tőlünk a panoráma, nem kell sokáig keresni az ehhez megfelelő helyet – összegezte gondolatait a faluvezető. Hozzátehetjük: nem csoda, hogy saját dala van Tésnek és az a címe, Átölelt vidék.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában