Aludni kizárólag sötétben

2022.04.04. 10:00

A beszűrődő fény akár egészségügyi problémákat is okozhat

Ezekben a stresszes időkben az alvás meglehetősen nehéz lehet – a pihenés óráiban pedig a fény sem a barátunk. Egy új tanulmány szerint, ha olyan szobában alszunk, ahova beszűrődik a fény, nemcsak rosszabb lehet az álmunk, de számos egészségügyi problémát is okozhatunk magunknak.

Polgár Patrícia

A pihentető alvás teljes sötétséget kíván

Fotó: Shutterstock

A Northwestern Egyetem Fein­bergi Orvostudományi Karának új kutatása azt vizsgálta: az éjszakai fénynek való kitettség összefüggésbe hozható-e bizonyos betegségekkel. 

A kutatásban részt vevő szakemberek becslése szerint az emberek 40 százaléka valamilyen éjszakai fénnyel, illetve tévékészülék vagy laptop mellett alszik. Tanulmányuk megállapította, hogy még a félhomályos szobában történő alvás is fokozott kockázatot jelent a szívbetegségek és a cukorbetegség kialakulására. Ezért lenne fontos, hogy az emberek elkerüljék vagy minimálisra csökkentsék a fényt alvás közben. Emellett korábbi kutatásokból már tudható, hogy a fénynek való kitettség csökkenti a melatonin kiválasztását, amitől szervezetünk éberebbé válik, megemelkedik a pulzusszám, ami megzavarja a nyugodt alvást. 

Több kutatás foglalkozott már a pihenés, az alvás ideális körülményeivel, zavaró tényezőivel és azok élettani hatásaival. 

Egy korábbi tudományos kutatás kimutatta például azt is, hogy az egészséges emberek, akik alvás közben fénynek vannak kitéve, nagyobb valószínűséggel lesznek túlsúlyosak és elhízottak, mint mások. 

Ezt a jelenséget a friss kutatás az inzulinrezisztencia kialakulásával magyarázza. 

Címkék#alvás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában