Családra találtak a fenyő ritkaságok

2022.04.24. 15:30

Harmadszor is megrendezte a Folly arborétum az Örökbefogadói napot

A Folly arborétum növény ritkaságai közül 11 talált gazdára a harmadik Örökbefogadói napon, szombaton. A különféle fenyőfák, ciprusok, bükkök törzsén mostantól kis tábla jelzi az ideiglenes tulajdonosok nevét.

Tóth B. Zsuzsa

Szilas-Holman Brigitta az örökbefogadott Cedrus deodara mellett, amelynek törzsére Imre Zsuzsával erősítették fel az örökbefogadást jelző táblát

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Az örökbefogadó családokat Folly Réka tulajdonos köszöntötte. Amint elmondta, a Fogadj örökbe egy Folly fát! elnevezésű kampánnyal a Folly elsősorban az ember természetszeretetét és környezettudatosságát szeretné erősíteni, nem utolsó sorban trendivé tenni a természet iránti elkötelezettséget a gyermekek és felnőttek körében egyaránt.

- Szeretnénk, ha a látogatóknak kedvük támadna kertészkedni, nagyobb lelkesedéssel mennének ki a zöldbe, díjazzák a körülöttünk levő természeti környezetet. Mindezt megtanítsuk a gyerekeknek is. A magán arborétumot a dédnagyapám alapította 1905-ben, negyedik generációs utódokként gondozzuk a kertet, amelyben látványos és idős egyedek, valamint kis facsemeték egyaránt láthatók. Az arborétumot a férjemmel tíz éve irányítjuk és hatvan dolgozó segít nekünk a kertben, szőlészetben, borászatban, étteremben. Sokat dolgozunk azon, hogy a közönséggel minél több információt megosszunk, bemutassuk, hogy épül fel a kert. Nagyon fontos számunkra, hogy minden korosztály jól érezze magát, nagy figyelmet fordítunk a gyerekekre. A saját erőből és pályázatokkal fejlődő arborétum – mondta Réka és beszélt arról, hogy a kezdeményezés a Folly 2017-ben megalapított Égig Érő Tanterem Alapítvány munkáját is támogatja. Azt azzal a céllal hozták létre, hogy a gyermekek közvetlen megszólításával hozzájáruljon a társadalmi felelősségtudat és természettel való élő kapcsolat kialakításához, megerősítéséhez. A tulajdonos bemutatta a Folly programjait, szólt a vezetett kert látogatásokról, az Anyák napi, Föld napi eseményekről. 

Imre Zsuzsa a séta során minden örökbefogadott fát bemutatott az érdeklődőknek
Forrás: Tóth B. Zsuzsa

Elmondta, hogy az év minden szakában más arcát mutató kert várja a madárodú tisztítás iránt érdeklődőket is és hogy az Év fája projekt keretében pályázik az arborétum a himalájai cédrussal. A program az örökbefogadással folytatódott, amely során a jelentkezők Folly Rékával és az arborétum munkatársával, Imre Zsuzsával együtt sétáltak az adott fákhoz és azok törzsén elhelyezték az örökbefogadást jelző névtáblákat. Út közben Zsuzsa érdekességeket osztott meg az örökbefogadókkal az adott növényekről, a kert történetéről.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában