Hagyományteremtő Osterbrunnen ünnepség

2022.04.08. 11:30

Közösen díszítették fel a húsvéti kutat Magyarpolányban

A település apraja-nagyja összegyűlt április 7-én délután, hogy részese legyen a hagyományteremtő szándékkal megrendezett, közös húsvéti kút díszítésnek és ünnepségnek.

Molnár Sándor

A magyarpolányi óvodások a húsvéti kutat körbe állva adták elő műsorukat

Forrás: Molnár Sándor/Napló

A főtéren megrendezett ünnepség kapcsán Grőber József polgármester kiemelte, külön öröm számára, hogy az Osterbrunnen ötlete a helyi német nemzetiségi önkormányzattól származik, akik hagyományteremtő szándékkal megszervezték a programot, amelyet a település önkormányzata is felkarolt. Reményeik szerint ebből egy szép hagyomány, turisztikai attrakció lesz majd, amely sok vendéget idevonz. A polgármester példaként megemlítette Baden-Württemberget, ahol már buszokkal érkeznek a turisták megnézni a feldíszített Osterbrunneneket. A település vezetése támogatja a helyi német önkormányzat kezdeményezését az ünneplésben, sőt a rendezvénynek voltak olyan részelemei, amelyeket együtt készítettek el. Az Osterbrunnennel egy kis húsvét előtti életérzést szerettek volna közvetíteni a falu lakosságának, bevonva a programba a gyerekeket is. 

Grőber Andrea, a Magyarpolányi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke elmondta, hogy egy, a bajor nyelvterületről származó hagyományt szeretnének bevezetni, amely a víz éltető erejéhez kapcsolódik. Az első Osterbrunnent, húsvéti kutat 1908-ban állították fel Bajorországban. Hazánkban inkább a svábok lakta településeken található meg ez az ünnep. A polányi Osterbrunnen megrendezésével egy kicsit a testvértelepüléseikhez, Edelsbachhoz és Zwönitzhez is kapcsolódni szeretnének. Utóbbiba telepítették ki annak idején a magyarpolányi sváb ajkúakat, és ott is minden évben feldíszítik a húsvéti kutat.  

Magyarpolányban az új, hagyományteremtő ünnepség mellett a helyi nemzetiségi iskolában tojásfát is díszítettek a gyerekek, úgy, hogy mindenki hozott egy-egy tojást, ezzel is kifejezve, hogy egy közösséget alkotnak – tette még hozzá az elnök asszony.

A húsvéti kút díszítéséhez kapcsolódó műsorban felléptek a magyarpolányi óvodások, két helyi, felsős diák, Magyar Tímea és Meinczinger Hanna verset mondott, míg a polányi kórusok tavaszköszöntő dalokat énekeltek. 

Az Osterbrunnenhez kvízjáték is társult. Szórólapot osztottak ki a faluban, amelyen a böjti időszakhoz, illetve a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó kérdéseket intéztek a gyerekekhez. A jó válaszokat adók, illetve a kút díszítésében segédkezők ajándékot kaptak, valamint a szervezők megvendégelték őket pogácsával és teával az ünnepség után. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában