A zene és a művészet ereje

2022.04.27. 19:00

Muzsikált az erdő a Bakonyban

Először látogatott a „Muzsikál az erdő” rendezvénysorozat a pannon táj szívébe, a Bakonyba, folytatva 19. éve zajló aktív országjárását. A Muzsikál Az Erdő Alapítvány célja a fenntartható, környezettudatos életvitel irányába mozdítani az embereket az erdő, a zene, a művészet erejével – ismertette Szabó Lajos Príma-díjas erdőmérnök, a civil szervezet alapítója, elnöke, a muzsikáló erdei programok ötletgazdája.

Müller Anikó Hanga

Csík János és a Mezzo az évszázados fenyők övezte mesebeli tisztáson koncertezett

Forrás: Müller Anikó Hanga

– Nosztalgiával gondolok a mátrai indulásra, akkor ott voltam erdészeti igazgató. Az idén öt térségben hat komoly művészeti eseményünk lesz, a hazai helyszíneken túl Felvidék és Erdély városait övező erdőkben is, együttműködve a helyi erdészekkel, a kulturális élet szereplőivel. Mindig fontosnak tartottam, hogy a hagyományos erdőgazdálkodási tevékenység mellett nyissunk a társadalom felé és részt vállaljunk a fenntarthatóságra nevelésben. Ma fogyasztói szemlélet uralja az egész világot, mely környezeti szempontból nem fenntartható, tenni kell, hogy ez megváltozzon s ebben mindenkinek, minden szakterületnek óriási a szerepe, a felelőssége. Az erdő mellett a zene és a művészet erejét is latba vetjük, a művészvilággal összefogva együttes erővel próbáljuk e téren jó irányba mozdítani társadalmunkat – mondta el Szabó Lajos főszervező. 

A Muzsikál az erdő ötletgazdája, főszervezője, Szabó Lajos
Forrás: Müller Anikó Hanga

A résztvevőket Huszárokelőpusztáról kisvonat vitte folyamatosan a mesevilágba illő hubertlaki erdei tisztáson álló kulcsosházhoz. Felnőtteknek, gyermekeknek egyaránt nívós programokat kínáltak. Volt ringató foglalkozás, Bábika játszóház, népi kézművesség, fafaragás, Batyuszínház, interaktív játék az erdő és a víz kapcsolatáról. A szakvezetéses erdei sétán és geológiai túrán részt vevők a bakonyi erdők értékeivel, földtörténetével, a fenntartható erdőgazdálkodással ismerkedtek, sok érdeklődő volt a fenntarthatóság és klímaválság témájú előadáson. A tisztást körülvevő fák adták a keretet az előzetesen meghirdetett fotó- és gyermekrajzpályázat alkotásainak bemutatásához. Klasszikus zenei koncertet adott a hubertlaki Gyilkos-tó melletti bükkös erdőtemplomban a Corpus Harsona Quartett és Szokolay Dongó Balázs, közreműködött Vasvári Csaba színművész. 

Varga László, a helyszínt biztosító Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója a rendezvényt üdvözölve kiemelte, szívesen látják a túrázókat, mert az erdő minden évszakban és napszakban más arcát mutatja. Hangsúlyozta, az erdők szakszerű kezelése, a fenntartható gazdálkodás, a munkahelyek megőrzése, a társadalmi igények kielégítése mellett kiemelt és fontos a közjóléti tevékenységük. Több objektumot hoztak létre az utóbbi időben, melyek akkor töltik be szerepüket, ha tartalmas rendezvényekkel vannak megtöltve. 

A gyermekeket is tartalmas programok várták
Forrás: Müller Anikó Hanga

Meghökkentően különleges volt az erdei népviselet-bemutató kalocsai ruhákból, amit Romsics Imre néprajzkutató a népi kultúráról szóló ízes ismertetője tett még élvezetesebbé. Utolsóként az évszázados fenyőkkel övezett erdei tisztáson fergeteges hangulatú koncertet adott Csík János és a Mezzo, énekelt Szabó Kocsis Zsuzsanna, majd a testet-lelket üdítő program tábortűzzel és borkóstolóval zárult. Szabó Lajos értékelésében külön szólt a gyermekek, a fiatalok megszólításáról. 

Interaktív játék az erdő és a víz kapcsolatáról
Forrás: Müller Anikó Hanga

– Rendkívül fontos, hogy a jövő nemzedékét is bevonjuk, hogy már kiskorukban megismerjék az erdő minden apró részét, lássák az ökológiai kapcsolatokat, érezzék, az ember is része a nagy természeti ökoszisztémának. Ha ismerik és megszeretik a csodás természeti környezetet, értékelik a magyar kultúrát, mind a klasszikus, mind a népzenét, akkor erősödnek azok az alapértékek bennük, ami a garanciát jelenti nemcsak arra, hogy a gyönyörű természeti környezetünk, erdeink, de a magyar nemzet itt a Kárpát-medencében hosszú távon fennmaradjon – zárta e témában gondolatait Szabó Lajos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában