Ünnepi készülődés

2022.04.15. 11:36

Tojásfák, húsvéti díszek a Balatonnál

Húsvéti hangulat jellemző a Balatonnál, ezt lehet látni a településeket járva, például Almádiban, Akarattyán, Füreden, Fűzfőn, Kenesén, Szepezden, Szőlősön, Udvariban, Vászolyon és Zánkán.

Kovács Erika

Forrás: Napló

Csaknem mindenhol kedves és igényes húsvéti összeállításokat készítettek, így például szalmából az ünnep egyik jellegzetessége, a nyúl fogadja az embereket. Sokan állítottak tojásfát is és több helyen vidám, mókás húsvéti kompozícióval ajándékozzák meg az arra járókat.

A húsvét a keresztények legnagyobb ünnepe. Mint ismert, a tojás a keresztény hagyományokban a húsvéti ünnepkörrel hozható összefüggésbe, ősi szimbólum, az új élet, a tavasz jelképe. A húsvéti tojás Krisztus sírból történő kiemelkedését és a feltámadást jelképezi, az ünnepi tojásdíszítés pedig a 13. századra nyúlik vissza.

 

Hazánkban különösen értékes és szép hagyomány az otthoni és népművészeti tojásfestés, illetve a tojáspatkolás, amit húsvét hétfőn a locsolásért ajándékoznak oda a lányok, asszonyok. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában