Hosszú a várólista

2022.04.27. 07:00

Vakvezető kutyák: kinyitják a világot sok ember előtt

A vakvezető kutya önállóságot, szabadabb életet jelent a látássérült ember számára, hangsúlyozta Berta László. A 2006 óta működő Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola kommunikációs munkatársával április 27-e, a vakvezető kutyák világnapja alkalmából beszélgettünk.

Kovács Erika

Zsófi és Mokka. A látássérült lánynak igazi társa a vakvezető éjfekete labrador

Forrás: Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola

- Tisztelet és kíváncsiság övezi a vakvezető kutyákat. Sokak számára rejtély, hogy ember és kutya hogyan képes hatékonyan kommunikálni, dolgozni, megbízni egymásban. A vak ember számára a kutya nem segédeszköz. Sokkal több annál. Olyan társ, aki fogyatékosságával, jó és rossz tulajdonságaival együtt elfogadja, segíti a látássérült embert, akinek szabadságot, önállóságot, biztonságot nyújt - fogalmazott Berta László. 

A vakvezető kutyák kiképzésével, látássérült gazdákhoz juttatásával foglalkozó iskola munkatársa hozzátette, ez a kutya képes alkalmazkodni a gazda napirendjéhez, életmódjához, de úgy, mint az ember, szükségletekkel, érzésekkel, önálló gondolatokkal rendelkezik. Egy fárasztó nap után viszont neki is szüksége van lazításra, törődésre. Ágota, a 18 éve vakvezető kutyával közlekedő nő gondolataira utalva László kiemelte, a vakvezetők a világ legboldogabb kutyái közé tartoznak, mert megélhetik azt, amiről a legtöbb eb álmodik: mindenhová a gazdival mennek, és egész nap vele lehetnek. A látássérült embereknek pedig kinyílik a világ, mert sokfelé elmehetnek velük. 

Mihály társával, a vakvezető Körtével, valamint Nyíriné Kovács Mária kutyakiképzővel gyakorol a közlekedésbiztonsági vizsgára
Forrás: Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola

Hazánkban 40 ezer látássérült él, közülük több ezren várnak vakvezető kutyára, de évente kevesen kaphatnak. Az alapítvány ezen akar javítani: 16 ilyen kutyát képeznek évente. László aláhúzta, a vakvezető kutya az önállóságot, szabadabb életet jelenti a látássérült embernek. E kutyák képzési költségéhez támogatást nem kapnak, így munkájukban alapvető az adománygyűjtés. Néhány éve indították el a tenyésztési programot, amelyben eddig tíz alom született, négy anyakutyájuk van. Sokan várakoznak vakvezető kutyára náluk, a várólistán átlagosan mintegy ötvenen vannak. Ha minden jól alakul, idén 30 kölyök születik, akikből a jövőben vakvezető kutya lehet. 

Az anyakutyák a nemzetközi szövetség szabályai szerint maximum négy almot adhatnak nekik hatéves korukig. A kiskutyák nyolchetesen mennek „óvodába”, és az alapítvány önkéntes kölyöknevelőinél egyéves korukig élnek. A családoknál a boldog, kiegyensúlyozott apróságok sok ismeretet szereznek, és megtanulják mindazt, amit egy jól nevelt kutyának tudnia kell. Az alapítvány folyamatos szakmai segítséget ad a kölyöknevelők munkájához, a teljes csapattal, sokszor 20-30 kutyával a kölyöktalálkozókon gyakorolnak. A kutyák kölyöknevelőiktől kerülnek az alapítvány kiképzőihez, és mintegy fél év alatt megtanulják a vakvezetést. Ezután leendő gazdáikkal gyakorolnak a közlekedésbiztonsági vizsgára, majd teljesítése után önállóan közlekednek. 

Forrás: Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola

Egy vakvezető kutya szolgálati ideje átlagosan tíz év. A nyugdíjas évek a pihenésről, játékról szólnak. A kutyák főként gazdájukkal, illetve annak családjával élnek, ha ezt nem lehet megoldani, akkor szerető befogadó családot keres nekik az alapítvány. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában