Tiffany

2022.05.16. 10:00

Az üvegművészettel ismerkedtek Magyarpolányban

A Tiffany technikával ismerkedtek az üvegművészet iránt érdeklődők Kiss Miklós üvegtervező iparművész műtermének udvarán május 14-én. A Malom program, Kor-társ a művészetekben kultháló keretében zajlott a rendezvény a csaknem fél évet felölelő sorozat harmadik része volt.

Tisler Anna

Üveg workshop

Fotó: Gyarmati László

A kultháló április 23-án kezdődött és október 8-án ér véget, csaknem minden hétvégére jut egy esemény. A programmal készül a község a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa rendezvényeibe való bekapcsolódásra. A megvalósításban részt vesz a a Magyarpolányért Nemzeti Örökségünkért Közalapítvány valamint az Ajkai Grafikai Műhely. Csabai Tibor, a műhely vezetője elmondta, hogy létrehoztak egy Kultháló elnevezésű csoportot, amelyhez Szigligettől a Bakonyig 8 település csatlakozott. A céljuk, hogy kialakuljon egy olyan közösség, amely az EKF programot követően is együtt marad, segíti egymást. Minden település azzal kapcsolódik be, amelyben erős, Bakonybél például az egyházzenét képviseli, de van együttműködés kortárs képzőművészet, film, színház, zene terén is. Május elején Marczin István művészetszociológus tartott előadást a művészetnek a kisközösségekben betöltött szerepéről. Ő a bajai főiskola galériájának a kurátora, és januárra meghívta a magyarpolányi művésztelep tagjait kiállításra. 

A Tiffany technikáról elmondta, hogy a szecesszió idején jött létre, az ólomüveg polgári változata. A megfelelő formára vágott üveget réz fóliával veszik körbe, amelyet összeforrasztanak. A nyitott műhely rendezvény látogatóinak többsége Magyarpolányból és Ajkáról érkezett. A cél az, hogy a művészetszerető közönség megnézhesse, kipróbálhassa az alkotás folyamatát, ezzel közelebb kerüljön egymáshoz az alkotó és a befogadó. 

A sorozat következő része május 21-én a szakrális látogatóközpontban lesz, ahol Reisz Gábor filmrendező és forgatókönyv író tart interaktív bemutatót 9 és délután 4 óra között.

Címkék#műve#üveg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában