Országos kampány

2022.05.21. 12:00

Botra fel! Veszprém megye több pontján is sétálnak az egészségért

A Botra fel! kampány közös nordic walking sétájához Ajkán, Balatonalmádiban, Veszprémben és Zircen is csatlakozhatnak az érdeklődők május 28-án, szombaton. Főként cukorbetegségben szenvedők és a magas vérnyomással élők jelentkezését várják.

Rimányi Zita

Forrás: Pixabay.com

Hazánkban mintegy másfél millió embert érint a cukorbetegség, csaknem 3,5 millióan szenvednek a magas vérnyomástól. Az érintettek egy része sajnos maga sincs tisztában veszélyeztetett állapotával, holott a rendszeres szakorvosi kontroll, a tudatos táplálkozás és a mozgásgazdag életmód elengedhetetlen a súlyos szövődmények elkerüléséhez – indokolták a szervezők idei közös kezdeményezésüket, amivel az említett népbetegségekre és a sport jótékony hatásaira hívják fel a figyelmet. Május 28-án 24 hazai városban csatlakozhatnak az érdeklődők a közös nordic walking sétához. Ez egy élvezetes, hatékony, mégis kímélő mozgásforma, minden korosztálynak ajánlható. Minden helyszínen szakképzett edzők segítenek a sétapálcák szakszerű használatában. Eredetileg mintegy száz éve a finn sífutók számára fejlesztették ki, hogy a szezonon kívül is edzhessenek, az utóbbi években viszont egyre többen fedezik fel maguknak. A nordikozáshoz csupán két speciálisan kialakított sétabotra van szükség, amelyek leveszik a terhet a térdről és az alsó testrész ízületeiről, így könnyebbnek érezzük magunkat, és gondtalanul élvezhetjük a teljes testet igénybe vevő túrát. 

Az országos Botra fel! kampányt a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége indított el 2017-ben. Idén negyedik alkalommal újra több ezer mozogni vágyót várnak. Mivel május a vérnyomásmérés hónapja, ezért 2022-ben ehhez a misszióhoz kapcsolódott a magas vérnyomással kapcsolatos ismeretterjesztést is zászlajára tűző szakmai szervezet, a Magyar Hypertonia Társaság. A Botra fel! mozgalom fő útravalója: a mozgás gyógyszer. A vércukor- és a vérnyomásértékeket a program előtt és után is megmérik, így mindenki a saját bőrén tapasztalhatja meg a sétálás előnyét. Ajkán a civilház parkjából 10 órakor indulhat el a csoport, Balatonalmádiban 14 órakor a vitorlás kikötőből. Veszprémben az Agora szabadidőparkban lesz a találkozó ugyancsak 14 órakor, Zircen az apátság angolparkjába vagy erdei túrára mehetnek az érdeklődők 14 órától. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában