Rózsafák, játszótér és traktor

2022.05.29. 09:00

Családi és gyermeknapot tartottak Lesenceistvándon

Programok sokasága várt minden korosztályt a szombati családi és gyermeknapon a focipályánál. Az ünnepségen avatták fel a Magyar falu program támogatásával megvalósított beszerzéseket és a játszóteret.

Tóth B. Zsuzsa

A játszótér fészekhintája a legkisebb gyerekek körében lett népszerű percek alatt

Forrás: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az avatási ünnepségen Navracsics Tibor miniszter, országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy a program alapvető célja segíteni a magyar falvakat. – Az elmúlt lassan öt évben meglehetősen sok támogatást kaptak a települések, amelyeknek köszönhetően a CSOK-kal együtt a magyar falvak újjászülettek és a gyarapodás útjára léptek. A házak megújulnak, a fiatalok helyben keresnek boldogulást. Ehhez mindenképpen szükség van arra, hogy komfortosabb legyen a környezetünk, játszótér kell a gyerekeknek, amely a szülők számára is otthonosabbá teszi lakóhelyüket. De a program csak anyagi támogatást ad. Az, hogy lélekszámban is gyarapodik-e egy falu, nagymértékben függ az itt élőktől. Fontosak például az olyan megható gesztusok, mint hogy az újszülöttek tiszteletére rózsafákat ültetnek - mondta a miniszter, és további gyarapodást kívánt a lesenceistvándiaknak.

A játszóteret Navracsics Tibor és Tóth Csaba avatta fel
Forrás: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Tóth Csaba polgármester arról beszélt, hogy a kommunális eszközpark fejlődött a program keretében a 12 millió forintos traktorral és pótkocsival, valamint 3,4 milliós játszótér készült csúszdával, mászókával, hintákkal a Szent István sétány Szent Imre pihenőhelyén. Ott korábban tűzrakó helyet és pihenőt alakítottak ki.

Pintér Domonkos polgárőr a motorjára ültette Egervölgyi Hunort
Forrás: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az eseményen Szabó Zoltán atya áldotta meg az átadott játszóteret, az ünneplők közösen ültették el a tavaly született nyolc gyermek tiszteletére a rózsatöveket, hagyományteremtő szándékkal. 

Nyírő Tamás játékkatona- gyűjteményét Nyírő Bálint, Bunna Péter, Borza Diána és Sárfi Hunor is segített felállítani a gyermeknap és a hősök napja tiszteletére
Forrás: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A programok között Nyírő Tamás helyi gyűjtő 31 ezer darabos játékkatona-gyűjteményének különleges szabadtéri kiállítása várta az érdeklődőket, az ötezer katonát Tamás a sétányon állította fel helyi segítséggel hét óra alatt. 32 éve gyűjti a katonákat, most a második világháborús magyar és német katonákat mutatta be. A nap során többek között íjászat, fagyi, polgárőr- és rendőrautó, valamint kutyás bemutató, légvár, állatsimogatás, kézműves foglalkozás, csillámfestés, élő csocsó és zumba várta a családokat, gyerekeket, akik szép számmal vettek részt a programon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában