Verseny a Koloska-völgyben

2022.05.01. 14:00

Jókai-bableves: mindenki máshogy főzte meg

Kitűnő időben, remek hangulatban harminchat csapat állt kondérhoz a Jókai-bablevesfőző versenyen a Koloska-völgyben szombaton, ahol mesterszakácsok is értékelték a finomságokat.

Kovács Erika

Forrás: Kovács Erika/Napló

A díszvendég Veszprém volt, melynek képviseletében a Laczkó Dezső Múzeum csapata főzte meg Jókai egyik kedvenc ételét. Főzőcsapatokat állított össze erre az alkalomra mások mellett a szervező Balatonfüred is, így kondérhoz állt Bóka István polgármester és Hári Lenke alpolgármester, valamint a helyi Lions Klub. A város elöljárója egyik emblematikus rendezvényüknek nevezte a mostanit, mely minden alkalommal nagyon sok érdeklődőt vonz, ahogy ezúttal is történt.   

Megtelt versenyzőkkel és látogatókkal a páratlan szépségű Koloska-völgy, ahol minden csapat más és más receptre, összetevőkre esküdött. Volt, aki berántotta az ételt, más határozottan ellenezte ezt, lehetett látni, hogy többen különféle fűszerekkel, például lestyánnal, valamint füstölt csülökkel, tarjával és kolbásszal bolondították meg. Többen hoztak otthon készített házi csipetkét, mert azzal is gazdagították a levest, válogatott friss zöldségeket viszont mindenütt lehetett látni. Sokan megjegyezték, az eredeti recept szerinti összetevők, a fokozatos, szabad tűzi, lassú főzés meg a kiváló minőségű paprika a titka mindennek. 

A leveseket aztán szakmai zsűri értékelte, élén Balai Attila életműdíjas mesterszakáccsal és Bede Róbert mesterszakáccsal, akik elismeréssel beszéltek a levesekről. Az eredményhirdetésen kiderült, a legfinomabb levest a Mr. Bean Team nevű csapat főzte, őket követte a Miénk itt a "Jókai" tér, valamint a Víg életű csipetkék és fuszulykák csapata. Különdíjat kapott a Show-lett, a közönség díját pedig a Víg életű csipetkék és fuszulykák nyerte el. A legötletesebb elnevezésű csapat a Mór & more lett. A díjakat Molnár Judit bizottsági elnök adta át a résztvevőknek. 

- Nagyon örülök, hogy idén is itt lehetek a sokak által kedvelt bablevesfőző versenyen a Koloska-völgyben, és újra találkozhatok, beszélgethetek a helyiekkel. Szerencsére a jó társaság mellett az idő és a helyszín is kiváló. A Jókai-napoknak egyik nagyon népszerű programpontja a bablevesfőző verseny - így vélekedett a kitűnő hangulatú versenyről Kontrát Károly államtitkár, országgyűlési képviselő, majd köszönettel szólt a város önkormányzatáról, hogy minden évben megrendezi ezt a napot, amely fontos, hogy békességben, szeretetben, barátságban teljen.

Mint ismert, Jókai Mór író, a magyar romantika legnagyobb alakja azt írta, a bableveshez olyan nagy szemű bab kell, mint a görög szerzetesek rózsafüzére, és az omlós füstölt malacköröm színe arany, formára meg, mint az angyalok lábbelije, olyan legyen. 

A versenyen a hangulatról népművészeti csoportok is gondoskodtak, a gyermekeket pedig külön programmal várták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában