Ételek, értékek

2022.05.04. 20:00

Jól kifőzték a dudariak, rájöttek, régi receptjeiknek kell a reklám és a kóstoltatás

A levegőben tartva a sodort tésztacsíkot pár mozdulattal megcsavarják a lakodalmi fonott fánkot, húzott réteseiket többször hajtogatják mielőtt feltekerik a dudari asszonyok. Mondhatni kezükben vannak a megszokott mozdulatok, amelyekkel gyakorlottan elkészítették régi receptjeiket, hogy a helyiek megkóstolhassák a falu hagyományos ételeit.

Rimányi Zita

Papp Sándorné, Tóth Lajosné, Tóth Istvánné és Szemmelveisz Mihályné a dudari művelődési ház konyhájában készítette el a falu hagyományos ételeit Fotó: Rimányi Zita/Napló

A dudari káposztás csuszához a hagymát dinsztelik, a káposztát világosabb színűre lepirítják. A tésztájába nyerskrumpli kerül, abból szaggatják ki a nokedlit. A fonott, koszorú alakú fánkot lakodalmakban egykor a borosüvegek tetejére, nyakára tették. Nem csak ünnepi alkalmakra sütik ki olajban és manapság a helyi asszonyok átvariálják kicsit az eredeti alapanyagok összetételét, arányait. A végeredmény kétségtelenül finom, főleg ha saját házi szederlekvárjával kínálja Tóth Lajosné, Ilona. Miközben a dudari művelődési ház konyhájában sürgölődött Szemmelveisz Mihályné Jutkával és Tóth Istvánné Irénkével, mosolyogva állították: a szeretettől olyan jók ételeik. Aki látja, hogyan sütnek, főznek, belátja, esetükben ez nem csak üres szólam, és persze tényleg ügyesek. 

Régi receptjeik többsége már bekerült a helyi értéktárba vagy bekerülhet. Megmutatták, elmondták lapunknak, hogyan készülnek. A tepertős pogácsájuk titka például szerintük a tejföl, réteseiket ma is abroszon nyújtják vékonyra, ahogy ők mondják: húzzák. Tölteléknek alma és mák vagy fahéjas meggy kerül bele jobbára. A langalló kenyértésztájára tejfölt, lilahagymát, szalonnát és sajtot tesznek. Baloghné Takács Odett hangsúlyozta: fontos, hogy fatüzelésű kemencében sütik ki. Erről már a férfiak gondoskodtak a művelődési ház udvarán. Tóth Zoltán elmondta a 250 fokosra felfűtött kemencében hat perc elég a langallónak, azalatt egyszer forgatta meg a tésztát.

Nagy Ferenc gulyást főzött, lecsóalapot, köményt is tett a bográcsba és sok szalonnát, de a közös kóstolás napján füstöltet nem, mert azzal nem mindenki szereti ezt az ételt annyira, mint ő. Papp Sándorné Jutka a scsi levest mutatta meg és elmondta, hogy a pörköltnek való húst pirospaprika helyett sűrített paradicsommal színezi, ízesíti, a zöldségeket, a felkockázott répát, zellert, káposztát külön párolja. A hozzávalókat összekeveri és fehér rántást tejföllel készít. Dudaron tanulta meg ezt a receptet, ahol jó ideje szívesen fogyasztják a scsi levest, régi ételeik közt tartják számon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában