Árstop

2022.05.17. 06:50

Meddig áll el az étolaj, a liszt? - Felesleges az áruk felhalmozása

A kormány átmenetileg árstopot vezetett be alapvető élelmiszerekre, ezeknél – a meghosszabbított határidő szerint július 1-jéig – az ár nem lehet magasabb az október 15- én alkalmazottnál. Az árstop arra ösztönözheti a vevőket, hogy többet vegyenek a rögzített árú élelmiszerekből. Ám a felhalmozás felesleges, nem állnak el örökké. A tárolás módja sem mindegy, gondolhatunk arra is, hogy a felvásárlás miatt másnak nem juthat időben például étolaj, tej, liszt, cukor.

Rimányi Zita

A Nébih ajánlása szerint a minőségmegőrzési idő lejártát követően a napraforgó-étolaj még két hónapig, a cukor, a búzaliszt és az UHT-tej még kilenc hónapig felhasználható

Forrás: Shutterstock

Az árszabályozás kiterjed a kristálycukorra, a búzafinomlisztre, a finomított napraforgó-étolajra, a házi sertéscombra, a csirkemellre, a csirke far-hátra, a csirkehátra, a csirkefarra, a csirkeszárnyvégre és az ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8 százalékos zsírtartalmú tehéntejre. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól (Nébih) kértünk tájékoztatást arról, meddig fogyaszthatók. 
Szakembereik először arra hívták fel a figyelmet, hogy élelmiszereknél kétféle lejárati időt különböztetünk meg. A fogyaszthatósági idővel rendelkező termékek gyorsan romlanak, a lejárat után egészségügyi ártalmat okozhatnak. A hosszabb ideig eltartható, tartós élelmiszereknek minőségmegőrzési idejük van, a lejárat után is fogyaszthatók, ha elővigyázatosak vagyunk. 
A fixált árú termékek közül a húsfélék fogyaszthatósági, míg a többi minőségmegőrzési idővel rendelkezik. Utóbbiaknak, amennyiben bontatlan csomagolásban, a gyártó ajánlásának megfelelően tároltuk azokat, és kibontáskor nem tapasztalunk számottevő elváltozást, a lejárat után adhatunk esélyt. Ilyenkor jut szerephez a szemrevételezés, a kóstolás, hiszen könnyen észrevehető a penészesedés, a kellemetlen szag. A hatóság által ajánlottak szerint a minőségmegőrzési idő lejártát követően a napraforgó-étolaj még két hónapig, a cukor, a búzaliszt és az UHT-tej még kilenc hónapig felhasználható lehet. 
Az árstopos húsáruknál a lejárat utáni fogyasztás nem javasolt. A Nébih felhívta a figyelmet arra, hogy a húsokat általában nulla és hét fok között kell tárolni. A bolti hűtőpulton lévő áru frissességét a gyakorlott fogyasztó meg tudja ítélni színe, szaga, felszínének állapota alapján. Ellenőrizhetjük még fizetés előtt az eladó által becsomagolva átnyújtott terméket is. Hazaszállításkor a hűtött, fagyasztott termékekre különösen oda kell figyelni. A többi élelmiszertől elkülönítve, külön csomagolva vagy külön táskában érdemes vinni a húst. Otthon rögtön jól működő, tisztán tartott hűtőszekrénybe kell tenni. Ha tele a hűtő, nagyobb fokozatra kell állítani, hogy a hőmérséklet minden pontján ugyanannyi legyen. A hús szobahőmérsékleten hamar romlásnak indul, ezért mielőbb hűteni kell, vagy fel kell dolgozni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában