Egészség

2022.05.22. 10:00

Minden betegség a belekben kezdődik?

Ki gondolná, hogy nyolcméternyi cső a bélrendszerünk, amely többkilónyi tartalmat is hordozhat? Előfordult, hogy valakit egyszerre 16 kilogramm béltartalomtól mentesítettek – írja az internetes szakirodalom.

Napló

Az emésztés változó mértékű időt vesz igénybe Fotó: archív

A szájtól a végbélig számítható a szóban forgó szervünk, amely a bőr után az egyik legnagyobb szerv az emberi testben. Az étel pedig általában mintegy 70 óráig halad át rajtunk. A szénhidrátok elég hamar átkerülnek a vékonybélbe, míg a fehérjék és a zsírok hosszabb ideig emésztődnek. Az emésztés folyamata tehát minden embernél változó mértékű időt vesz igénybe, ezalatt a bevitt táp­anyag kisebb alkotórészekre bomlik, majd pedig a számunkra hasznos anyagok felszívódnak a bélfalakon keresztül. 
A táplálék haladását a simaizmok teszik lehetővé, a hosszanti irányban lefutó izomrostok a tápcsatornára jellemző ritmusban, önszabályozó módon mozognak, de az elfogyasztott táplálék is befolyásolja. Ezt az igencsak bonyolult működést százmillió körüli idegsejt segítségével irányítja a szervezetünk központja, az idegrendszer. Mivel az étellel a hasznos anyagokon túl kórokozók is kerülnek az emberi szervezetbe, az emésztő­rend­szert az immunrendszer elemei, nyirokcsomók és nyiroktüszők veszik körül. Habár a gyomorsav nagyon sok mindent elpusztít, az ellenállóbb, azaz valamilyen tokkal rendelkező kórokozók mégis továbbjutnak. Ezért az emberi immunrendszer a sejtjei­nek hetven százalékát az emésztőrendszerben kon­centrálja. 
„A védelmi rendszer további fontos tényezője a milliárdos létszámú bélflóra. Ha ennek baktériumai nem volnának, helyüket kórokozó mikroorganizmusok foglalhatnák el” – írja Máriáss Márta bélrendszerrel foglalkozó tanulmánya. 
Amikor a bélflóra megváltozik, kevéssé lesz ellenálló az immunrendszer. Nem véletlenül mondta Hippokratész, az orvostudomány atyja több mint kétezer évvel ezelőtt, hogy „minden betegség a belekben kezdődik”. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában