Túra a Triglav-hegységben

2022.05.01. 13:00

Motorosan, gyalogosan, valamint kerékpárral is hívogat a Júliai-Alpok

Motoros túráink máig legkedveltebb gyöngyszeme a Mangart-nyereg és a Vršic-hágó, amelyet egy hosszú hétvégén jártunk meg. Szállásunk a Koca na Gozdu menedékházban volt a sziklák lábánál, a Golica-hegycsúcs alatt.

Mozsár Eszter

Nem érdemes kihagyni a Mangart-nyerget

Forrás: ZH/Mozsár Eszter

A Júliai-Alpok igazi síparadicsom, ám az utóbbi időben egyre gyakoribb motoros úti cél. Az őszi esős időjárás éppúgy nem rettentett vissza minket a szerpentineken való kanyargástól, ahogy a felfelé baktató turistákat és kerékpározókat sem. A tájegység név­adója maga Julius Caesar, a közelben építtetett római város és út emlékére. 
A Júliai-Alpok az Alpok hegyláncának legdélkeletibb tagja, Szlovénia legnagyobb területű és legmagasabb hegysége, amelynek egy része átnyúlik Olaszországba is. Az ország jelképe a legmagasabb csúcs, a Triglav (2864 méter), amelynek sziluettje látható a szlovén nemzeti lobogón is, alatta két hullámos sáv, ami az ország két legnagyobb folyóját, a Drávát és a Szávát jelképezi. A szlovéneknek Triglav olyan, mint a keresztényeknek Jeruzsálem, életükben egyszer mindenképpen látniuk kell. A hegység legnagyobb része a Triglavi Nemzeti Park területét foglalja magában. 

Az orosz kápolna azoknak az orosz hadifoglyoknak az emlékét őrzi, akik az út építése során rájuk zúduló lavina áldozatai lettek, illetve az út építése alatt vesztették életüket
Forrás: ZH/Mozsár Eszter

Egyesek úgy gondolják, a hegységet a Háromfejű szláv istenről, Troglavról nevezték el. A Száva és a Soča völgyét összekötő Vršič-hágó (1611 méter) Szlovénia egyik legmagasabb hágóútja. Az Isonzo karsztforrása a közelében található, 50 hajtűkanyaron visz fel a 25 kilométer hosszú út. Kranjska Gora után két kilométerre a hágó felé haladva találjuk a gyönyörű kék vizű Jasna tavat, partján a mitikus kecskebak, Zlatorog (Aranyszarv) szobrával. 
A hágóhoz vezető úton, a Mihov Dom felett egy orosz kápolna áll, amely azoknak az orosz hadifoglyoknak az emlékét őrzi, akik az út építése során rájuk zúduló lavina áldozatai lettek, illetve az út építése alatt vesztették életüket. 

Kranjska Gora után két kilométerre a hágó felé haladva találjuk a gyönyörű kék vizű Jasna-tavat, partján a mitikus kecskebak, Zlatorog (Aranyszarv) szobrával
Forrás: ZH/Mozsár Eszter

Az autóval járható Vršič- hágótól gyalogosan elérhető a törpefenyőkkel tarkított Sleme rétje, az egyik legnépszerűbb kirándulóhely a Júliai-Alpokban. Természetesen nem hagyhattuk ki a másik nevezetességet, a Mangart-hágót sem, amelyet 1938-ban az olaszok építettek. A szűk és néhol veszélyes szerpentinek végén lélegzetelállítóan szép kilátás a jutalom, a turisták itt a békésen bégető birkanyájjal osztják meg a rétet. Bakancslistás úti cél biciklivel, autóval, vagy épp motorral. A hágó az olasz határon fekszik, nem messze az osztrák határtól, könnyen megközelíthető mindhárom országból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában