Helyi életstílus

2022.05.22. 13:00

Pünkösdi családi programok

A bakonybéli Szent Mauríciusz-monostor pünkösd alkalmából különleges zenei élményekkel és kreatív programmal várja az érdeklődőket június 5-én, vasárnap.

Rimányi Zita

Térzene keretében játszik 11 órától a Bencés Big Band, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium zenekara, amely 16 éve alakult az iskola tanulóiból és tanáraiból. Műsorukon a klasszikus swing-, latin- és funky-örökzöldek mellett a mai zenei slágerek feldolgozásai szerepelnek. 

A HolddalaNap Zenekar szintén fellép, tagjainak elsősorban a hazai népzene az otthona. Aztán ki-ki a maga élete, útja szerint alakította ismereteit: a régi-zenei, a balkáni, a perzsa, a latin-amerikai, s talán a csapatból a legtöbben a flamenco hangszerekkel, hangképzéssel, dallamvilággal kötöttek mélyebb ismeretséget. A bakonybéli pünkösdre két különleges zenei élménnyel készülnek. Az Angyalbárányok című darabot 14 órától adják elő. E palóc legendamese tértelen terekbe vezet el bennünket: muzsika s angyalokká perdülő bárányok kísérnek utunkon. A dramatikus muzsikás játék műfaja úgy sodor bele a történetbe, hogy a hallgatóság észre sem veszi, mennyi dalt s lelki értéket szívott magába: játszva tanít a keskeny úton járni. Igazi pünkösdi mese ez. A piros pünkösd napján rózsa kivirágzik című műsor pedig 15 órakor kezdődik. A koncerten magyar népdalok, saját szerzemények s versfeldolgozások, felnőtteknek s gyerekeknek való énekek segítségével, közös zengedezésével kapcsolódnak az ünnephez a résztvevők. A magyar népi dalkincs közösségébe kerülve gazdagodhatunk pünkösd virágaival. Az érdeklődőknek a zenekar tagjai megtanítják például a vitnyédi hagyományos pünkösdölőt.

Ragyogj! – A kreativitás ünnepe címmel 14 és 18 óra között lesznek programok, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában