Így tehetjük otthonossá

2022.05.29. 08:00

Teraszból nappalit, hogy kicsit eggyé váljunk a kinti világgal

A koronavírus-járvány idején sokan ismerték fel a terasz jelentőségét. A korábban raktárként, maximum teregetésre használt terek helyén új helyiségek – nappali, étkező, dolgozósarok – születtek. Sipos Anett lakberendezőt arról kérdeztük, miként tehetjük igazán otthonossá a szabadban rendelkezésünkre álló néhány négyzetmétert.

Napló-információ

A koronavírus-járvány megmutatta a teraszok jelentőségét. Ha van módunk rá, éljünk a terasz adta lehetőségekkel. Fontos a térbe illő, a tér sajátosságainak megfelelő textilek, fényforrások, bútorok, növények kiválasztása – és mindenképpen az összhatás!

Forrás: Shutterstock

Divatosnak hangozhat, pedig körültekintő tervezéssel, kialakítással bizony könnyedén nappali funkciót adhatunk a terasznak, hogy aztán az év nagy részében, akár tavasztól őszig, élvezhessük ezt a pluszteret – mondja a szakember. 
Hozzáteszi: napjainkban a lakberendezésben egyre gyakrabban mosódnak össze és jelennek meg adott helyiségekben a megszokottól eltérő stílusok, jellemző trend a szobásítás. Elég például csak a szobahangulatú fürdőszobákra gondolni. Fontos a természetközeliség, sokkal nagyobb nyílászárókat építünk be, hagyjuk szabadon befelé áramolni a fényt, bátran nyúlunk a természetes anyagokhoz, növényekhez. 
Kedveltek a nagy, eltolható teraszajtók, amelyek lehetővé teszik, hogy egy kicsit eggyé váljunk a kinti világgal. Ha a benti kényelmet és harmóniát továbbvisszük a teraszunkra, akkor bátran nevezhetjük azt a második nappalinknak. 
Mielőtt azonban bármiféle bútort, kiegészítőt vásárolunk a teraszra, mérlegeljünk, milyen funkciót vagy funkciókat szeretnénk megvalósítani. Nyilván ennek a meglévő adottságok nagymértékben határt szabnak, de első körben mindig ebből kell kiindulni. 
Gondoljuk át, mire szeretnénk használni a teraszt! Reggelente kiülni kávézni, teázni, hétvégente a családdal ott ebédelni? Szeretnénk-e gyakran vendégeket, barátokat fogadni? Esetleg ott sütni-főzni, grillezni, tévét nézni, társasozni? Ha nagy tér áll rendelkezésünkre, akkor egyszerűbb dolgunk van, mert több funkció is megvalósítható, viszont kisebb alapterület esetén arra kell fókuszálni, amit a legfontosabbnak tartunk. 
Ilyenkor jó szolgálatot tehetnek a többfunkciós bútorok, mint például állítható magasságú asztal, szétszedhető kanapé, egy lerakóasztal, amely, ha kell, ülőalkalmatosság is lehet. Mindenképpen vegyük figyelembe a teraszunk tájolását is, és gondoskodjunk a megfelelő árnyékolásról. Ennek hiányában egy déli, nyugati fekvésű terasz a meleg nyári napokon könnyen élvezhetetlenné válik. 

© Cseh Gábor
Sipos Anett lakberendező
Forrás: Vas Népe

Sipos Anett hangsúlyozza, hogy egészen kicsi alapterületből is meglepően sokat ki lehet hozni. Ilyenkor kerülni kell a nagy méretű, robusztus bútorokat, inkább kisebb, kecsesebb darabokat válasszunk. Terjeszkedjünk inkább vertikálisan, a falra vagy létrára helyezett virágtartókkal, polcokkal helyet spórolhatunk. Jöhetnek viszont a textilek minden mennyiségben. Manapság nagyon jó kültéri szőnyegeket lehet kapni, de bevállalhatunk műfüvet is. 
Ne spóroljunk a párnákkal, plédekkel. Ezektől lesz igazán kuckós a teraszunk, erkélyünk. Persze ha nem esővédett részről van szó, akkor ezek zárható helyen való tárolását is meg kell oldani. A növények – akár beltérben – kültéren is szinte öltöztetnek. Erre szoktuk mondani, hogy felteszik az i-re a pontot. Ha nem vagyunk túl jók az öntözésben, manapság már nagyon élethű műnövényeket is lehet vásárolni, akkor inkább olyanokat válasszunk. 
Ha egy kicsit szeretnénk elbújni a kíváncsi tekintetek elől, akkor ne feledkezzünk meg a szeparálhatóságról. 
Amennyiben a teraszunk adottságai megengedik, feltétlenül tegyünk fel függönyt, amelyet elköthetünk vagy kiengedett állapotában árnyékolásra, leválasztásra használhatunk. 
Hasonló funkciót töltenek be a kihúzható oldalárnyékolók vagy a nagyobb növények. Ez utóbbiakat tehetjük kaspóba, de ma már olyan, ládába ültetett növénypaneleket is lehet vásárolni, amelyek kis helyigényűek és rövid időn belül akár teljes takarást nyújtanak. 
– Nem kell csínján bánni a világítással sem. Ha nincs elegendő elektromos kiállás, használjunk napelemes lámpákat, fényfüzéreket. Nagy kedvenceim például a lámpások, különböző méretekben, valódi viaszgyertyákkal. Ha elektromos hálózatra köthető lámpákat vásárolunk, mindenképpen figyeljünk a megfelelő IP védettségi szintre, kimondottan kültéri lámpatesteket válasszunk. Nem is gondolnánk, hogy a nyári estéken milyen sokat dobnak a látványon és a hangulaton ezek a kiegészítők – avat be a részletekbe a lakberendező. 
Sipos Anett megjegyzi, teljesen mindegy, hogy beltérről vagy kültérről gondolkodunk, az összhatás mindenhol fontos. Ha a teraszunk közvetlenül valamelyik épületen belüli helyiségünkből – jellemzően a nappaliból – nyílik, akkor ugyanazt a stílust folytassuk odakint is, hiszen ebben az esetben elmosódik a határ a kint és a bent között. 
Ha viszont nincs szoros kapcsolat a kétféle tér között, akkor bátran kiléphetünk a bent megszokott hangulatból, és berendezhetjük úgy a teraszunkat, hogy ott egy kicsit más világban érezzük magunkat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában