Éjszaka

2022.06.06. 10:00

Az emelkedő hőmérséklet miatt lényegesen kevesebbet alszunk

Világszerte alvásproblémákat okoz a globális felmelegedés, különösen a nőket, az idősebbeket és a szegényebb országokban élőket viseli meg – olvasható egy új tanulmányban.

NA

Testünknek le kell hűlnie az alváshoz, emiatt csökken az alvásidő Illusztráció: Pixabay

A One Earth című folyóiratban publikált tanulmány a 2015–2017 között gyűjtött alvási és időjárási adatokat elemezte, és megállapította, a magasabb hőmérséklet miatt később tudtak elaludni az emberek, és ez csökkentette az alvásidejüket. Az emberi testnek le kell hűlnie az alváshoz, ez nagy melegben nehezebb – írta meg az MTI. 
A tanulmány először bizonyítja be az egész világra kiterjedően, hogy az átlagosnál melegebb hőmérséklet rossz hatással van az emberi alvásra. Kiderül belőle: egy átlagos ember már most is évente 44 órát veszít az emelkedő hőmérséklet miatt az alvásidejéből, ami 11 olyan éjszakát jelent, amikor hét óránál – a megfelelő alvásmennyiségnél – kevesebbet alszik. A melegebb éjszakák miatt csökkenő alvásidő hatalmas tömegeket érint. Egy 25 Celsius-fok feletti éjszakán egy egymilliós városban 46 ezerrel több ember alszik kevesebbet. A kieső alvásidő a felmelegedéssel tovább fog nőni, és ez egyes csoportokat sokkal jobban érint, mint másokat. A nőknek például több a bőr alatti zsírszövetük, ami lassabbá teszi a lehűlést. Az idősebb emberek köztudottan kevesebbet alszanak éjszaka, és rosszabb a testhőmérsékletük szabályozása, ami magyarázhatja a fogékonyságukat. A szegényebb országokban élők pedig kevésbé férnek hozzá az egyes hűtőberendezésekhez. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában