Tévhitek és a valóság

2022.06.07. 13:00

Komolyan kell venni az allergiás betegséget

Az allergiás emberek száma statisztikai adatok alapján, mérhető módon, folyamatosan nő, sokan érezhetik ezekben a hetekben is a szálló pollenek okozta kellemetlen tüneteket. Tény, hogy a magyar társadalom legalább egynegyede valamilyen típusú allergiás betegségben szenved.

Szijártó János

Ha valaki meglát egy ilyen területet, azonnal a zsebkendőjét keresi

Fotó: Szijártó János/Napló

Azonban arra vonatkozóan, hogy hányan küzdenek allergiával vagy asztmával, csupán becslések vannak, ezek ugyanis a háziorvosok által nem kötelezően jelentendő betegségtípusok. Az allergiával kapcsolatos tévhitekről és a lehetséges vizsgálatokról Pintér Erzsébet, a SYNLAB szakmai igazgatója, klinikai laboratóriumi szakorvosa tájékoztatta lapunkat. – Az allergia a szervezet immunválasza, túlzott reakciója egy, egyébként ártalmatlan anyagra. Sokféle allergia ismert, és több tünet is okozhat kellemetlenséget.

– Sajnos igen gyakori, hogy saját tapasztalati úton próbáljuk meg beazonosítani, mire vagyunk érzékenyek, ami a szakemberek szerint helytelen, mert sokszor téves. Akik nem veszik komolyan ezt a betegséget, nem csupán az életminőségüket rontják, hanem az anafilaxiának, vagyis súlyos, gyakran életet veszélyeztető viharos zajlású allergiás reakciónak is ki vannak téve. Észlelt tünetek esetében érdemes szakorvossal konzultálni, a megfelelő vizsgálatot kiválasztani, valamint közösen értékelni az elvégzett allergiavizsgálatok eredményeit is. Számos téveszme kering az allergiáról, és ha nem vesszük komolyan a tüneteket, az később súlyosabb megbetegedést is okozhat – emelte ki Pintér Erzsébet, a SYNLAB szakmai igazgatója. 

A szakorvos hangsúlyozta, a pácienseket mindig kezelni kell, ellenkező esetben a betegség súlyosabb formája, például asztma is kialakulhat. Sokan úgy gondolják, az allergia nem igényel kezelést, mondván úgyis elmúlik, amint a szezonja véget ér, példaként említhetjük a tavaszi pollenek esetét. Azonban ez nem így van, hiszen a házi porra, kedvenc állatokra, fémekre vagy élelmiszerekre érzékenyek egész évben szenvedhetnek a tünetektől. Az sem feltétlenül igaz, hogy tengerparton nincs allergén növény, például a parlagfű pollenje akár 650 kilométerre is eljuthat. 

– Az allergiás betegségekben az öröklődés, a környezeti hatások és az immunrendszer állapota egyaránt fontos tényezők, pusztán egészséges életmóddal nem tehetünk ellene. Az a gondolat sem állja meg a helyét, hogy a vidéken élők gyakrabban szenvednek allergiától, a nagyvárosokban ugyanis nagyobb a légszennyezés, ami hozzájárul a pollenek károsító hatásához. Az allergia kapcsán előforduló jelentős téveszme, hogy az olyan, hisztamin-­felszabadulással járó ­allergiás tünetekre, mint amilyen a bőrkiütés, viszketés, vagy méh-darázs csípés, kalciumot kell adni. Ez ugyan fontos ásványi anyag, amelynek szerepe van a csontok egészségének megőrzésében, az alvadási folyamatokban vagy az idegrendszer működésében, ellenben az allergia esetén nem jó, sőt, bizonyos esetekben inkább veszélyes – fogalmazott a szakember. 

A találomra bekapkodott pirulák és az öndiagnosztizálás helyett hasznosabb, ha pontosan tudjuk, hogy mire vagyunk érzékenyek. Ennek feltárásában és a megfelelő kezelések kiválasztásában segítenek az inhalatív és nutritív allergiavizsgálatok, amelyek széles kört képesek lefedni. Jó példák erre a nutritív, vagyis az élelmiszerallergia-vizsgálatok, amelyek nem csupán a leggyakoribb allergén élelmiszereket szűrik (mogyoró, tej, tojás), hanem például a fűszereket, a tenger gyümölcseit, illetve külön az egyes zöldségeket, gyümölcsöket. Ezenkívül egy magasabb szintű, molekuláris allergiavizsgálat is végezhető, amelyek során nemcsak az allergénforrásban található összes fehérje allergizáló hatása vizsgálható, hanem az egyes fehérjék külön-külön is, amit az allergén fehérjék pontos, molekuláris szintű azonosítása tesz lehetővé. Ezzel a módszerrel kiszűrhetők a gyakran megjelenő úgynevezett keresztallergiák. A komponensalapú allergiavizsgálatnak is nevezett módszer többféle kérdés megválaszolására is jól alkalmazható, így súlyos ­élelmiszer-allergiák azonosítására, az anafilaxia okának felderítésére, valamint pollenallergiák, légúti allergiák immunterápiás kezelés előtti pontos felmérésére is. Az eredményt minden esetben klinikai allergológus szakember véleményezi – tette hozzá Pintér Erzsébet. 

Arról is szólt a szakember, hogy a felnőttkorban jelentkező hasi panaszok esetén, hasmenés, hasfájás, ekcéma miatt a felnőttek gyakran ételallergiára gondolnak, holott a hátterében inkább az élelmiszer-intolerancia áll. Könnyű összetéveszteni a tüneteket, de az ok eltérő. – Az allergia esetében jellemzően szinte azonnali immunválaszról beszélhetünk, míg az intolerancia esetében az emésztőrendszer működési zavara áll a háttérben. A tünetek az utóbbi esetben elhúzódhatnak, akár több nap elteltével is jelentkezhetnek, éppen ezért a saját tapasztalati úton felállított megállapítások sokszor hibásak lehetnek. Amint kellemetlen hasi vagy emésztőrendszeri tüneteket érzünk magunkon, érdemes laborvizsgálatokkal utánajárni, mi állhat pontosan a háttérben. Sok esetben például nem a legfőbb élelmiszerek, hanem fűszerek, egyes gabonák vagy zöldségek okozhatják a problémát. Ha a laboreredményekre támaszkodva alakítjuk ki életvitelünket és táplálkozásunkat, az életminőségünkön érezhetően javíthatunk, energikusabbak lehetünk és megkímélhetjük magunkat felesleges diétáktól, valamint később jelentkező, komolyabb betegségektől is – figyelmeztetett a szakorvos. 

Címkék#allergia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában