Muzeális gépmadár

2022.06.29. 07:00

Helikopterpilótának érezhették magukat a Múzeumok éjszakáján

A helikopteres hagyományőrzők szombaton este azokat az érdeklődőket várták a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum Tanulmányi Raktárához, akik kívül-belül, napnyugta előtt és után is megnéztek volna egy teljes díszben tündöklő Mi-24D harci helikoptert és felszereléseit a Múzeumok éjszakáján.

Juhász-Léhi István

Egészen éjfélig folyamatosan érkeztek a kíváncsiskodók a múzeum tanulmányi raktárához

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Az est folyamán be lehetett ülni a legendás harci helikopterbe, meg lehetett nézni a kiszolgálóeszközöket, a géphez tartozó hatástalanított fegyvereket, ugyanakkor más mellett fel lehetett próbálni pilótasisakot és fejvédőt. Amikor pedig besötétedett, a szervezők bekapcsolták a helikopter külső és belső világítását.
Balogh Ákos helikopteres hagyományőrző, az este fő szervezője az esemény másnapján még fáradtan, de nagy örömmel állt rendelkezésünkre. – A rendezvény, úgy érzem, rendkívül jól sikerült, sok érdeklődőnk volt idén is, több mint félezren voltak kíváncsiak a Mi-24-esre a Múzeumok éjszakája keretén belül – mesélte. 
Az est folyamán be lehetett ülni a legendás harci helikopterbe, meg lehetett nézni a kiszolgálóeszközöket, a géphez tartozó hatástalanított fegyvereket, ugyanakkor más mellett fel lehetett próbálni pilótasisakot és fejvédőt. Amikor pedig besötétedett, a szervezők bekapcsolták a helikopter külső és belső világítását, valamint különböző repülőtéri fénytechnikai eszközöket is, köztük egy óriási APM-90 típusú fényszórót, mely az egyetlen működőképes ilyen múzeumi eszköz az országban. 
– Rendkívüli érdeklődést hozott az est szakkommentátora, Gaál Csaba. A Csóka becenévre hallgató nyugállományú repülő őrnagy, Mi-24-es helikoptervezető szakmai ismertetője a típusról és pilótatörténetei egész este magával ragadták az érdeklődőket. Jelenléte hihetetlenül feldobta a rendezvényt – újságolta Balogh Ákos, aki kérdésünkre elárulta: volt némi félelme, hogy a koronavírusos évek okozta kényszerpihenő után nem lesz sok érdeklődőjük, ám aggodalma feleslegesnek bizonyult, hiszen nem volt üresjáratuk. 

– Már nyitás előtt, negyed hatkor álltak a kapunál, mi akkor még az utolsó simításokat végeztük, és az egész napos előkészületek után az ebédünkre vártunk szervezőcsapatunkkal – mondta mosolyogva a főszervező. – Este hatkor aztán Nagy Miklós hagyományőrző társunk jelképesen jelentette Gaál Csaba „főpilótánknak” a technikai eszköz maradéktalan előkészítését a feladatra, kitártuk a kaput, és egészen éjfélig folyamatosan érkeztek a kíváncsiskodók. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában