Barátság park

2022.06.20. 11:30

Test és szellem egyensúlya - Kültéri jógapontot avattak Veszprémben

Szabadtéri jógagyakorló helyszínt adtak át vasárnap a Barátság parkban a jóga világnapja alkalmából.

Marton Attila

Fotó: Nagy Lajos / Napló

 

 

Magyarország első kültéri Jógapontja európai uniós forrásból épült meg. Partha Satpathy, India magyarországi nagykövete az eseményen arról beszélt, a jóga segítségével a gyakorlatot végző megteremtheti a test és az elme egyensúlyát. Hozzátette, a jóga nyugalmat, békét és harmóniát közvetít, egyúttal örömét fejezte ki, hogy világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Brányi Mária alpolgármester (Fidesz–KDNP) kiemelte, a létesítmény hozzájárul a veszprémiek testi-lelki jóllétéhez, egészségi állapotának javításához. 

Emlékeztetett, a jóga több ezer éves múltra tekint vissza, és ma már Indián kívül is egyre többen űzik. Megjegyezte, a jóga a rekreáció jegyében végzett lelki és szellemi gyakorlatot jelent, ugyanakkor nemcsak egyéni, hanem társadalmi ügy, mert a közösségre is hat. Az alpolgármester arról is beszélt, a Barátság parki helyszín alkalmas az elmélyülésre és lelki kiteljesedésre, a jóga megfelelő gyakorlására. 

 

Selmeci József Csongor, a Magyar Jóga Társaság elnöke, a veszprémi Ahimsza Jógaközpont vezetője elmondta, a fedett kültéri, oldalfalak nélküli jógapont 12,5 millió forint vissza nem térítendő támogatásból készült el. Kiemelte, a helyszínen tavasztól őszig a hét minden napján jógafoglalkozásokat tartanak oktatóik, szerdán és szombaton este bárki ingyenesen részt vehet a foglalkozáson. Az egyesület Veszprémben két jógastúdiót működtet, foglalkozásaikon hetente 5-600-an vesznek részt. A vezető jógaoktató arról is beszélt, terveik között szerepel egy bakonyi helyszínen egy úgynevezett jóga elvonulóközpont létrehozása.

A rendezvényen a jógapont felavatása után átvehették okleveleiket a Magyar Jógaakadémia 2021-22-es tanévében végzett szakemberek, köztük két veszprémi oktató. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában