Gyalogos körtúrák a Bakonyban

2022.07.24. 19:00

A kövek ilyenkor ontják a kellemesen hűsítő hideget a szurdokokban

A nagy hőség elviselése bizony megterhelő lehet még a szabadság alatt is, ezért olvasóink olyan javaslatokat kértek tőlünk kikapcsolódásukhoz, amelyek során nem kell elviselniük a forróságot. Kovács Mátyás túravezető tippjeit közöljük.

Rimányi Zita

A Kő-árokban a turistajelzéseket követve túrázhatunk a köves meder mellett vezető sétaúton

Fotó: Rimányi Zita/Napló

Természetesen számos programot kínálnak megyénkben kulturális intézmények, múzeumok, vendéglátóhelyek klimatizált helyiségekben, de nekünk először a Bakony jutott eszünkbe, ami nincs messze a Balaton partján lévő strandoktól. Ha szabadtéren szeretné élvezni a nyarat a család a vakációzó gyerekekkel, akkor érdemes kirándulásra indulniuk, ráadásul ehhez nem kell belépődíjat venni. Pár olyan túraútvonalat gyűjtöttünk össze szakértőnk segítségével, amely fák árnya alatt halad, kimondottan hűsítő környezetben. Tanácsért fordultunk a cseszneki Kovács Mátyáshoz, aki túrákat vezet, elsősorban azoknak, akik az úgynevezett vasalt utakon, kiépített kapaszkodók segítségével szeretnék megmászni a sziklákat, de a környék gyalogosan, felszerelés nélkül bejárható részeit ugyancsak jól ismeri. 

Kovács Mátyás cseszneki túravezető
Forrás: Rimányi Zita/Napló

– A Bakony erdős részein több kijelölt túraútvonal található, vannak, amelyek még nem annyira felkapottak, mint megérdemelnék, amennyire gyönyörű látványt nyújtanak. Például Cseszneken a Kőmosó-szurdok, amely a sziklamászók kedvenc terepe, de alján akár csak végig lehet sétálni, rövid, harmincperces körséta, különleges természeti képződmények között, és virágokat fedezhetünk fel magunknak. 
Szintén lombok alatt, végig növények rejtekében, eldugodt részeken mehetünk Csesznekről Vinyére, a sárga felfestett turistajelzéseket követve. Mintegy kétórás gyaloglás, pihenő, piknik után visszafelé válaszhatjuk a kicsit nehezebb, zöld jelzésű utat, a Zörög-tető felé – mondta el a túravezető és hozzátette: ismertebb a gyakorlott természetjárók körében az az egynapos programot jelentő kirándulás, ami közkedvelt és inkább azoknak javasolható, akik némileg gyakorlottabbak a terepen gyaloglásban, haladóbbak e téren. Ám ez a útvonal szintén családbarátnak nevezhető. Két szurdokot, a Kő-árkot és az Ördög-árkot lehet bejárni, mintegy 15 kilométeres, öt-hat órás körtúra keretében. Közben több helyen kínálkozik alkalom arra, hogy leüljünk kicsit, tűzrakóhelyeknél és vendéglátóhelyeken. Kovács Mátyás azt tanácsolja, hogy érdemesebb ugyancsak a nehezebb úton haladni odafelé, hogy visszafelé tartva a könnyebb út ne jelentsen annyira nagy megerőltetést. Tehát az Ördög-árkot javasolja kezdésnek, az a rész kicsit technikásabb, azaz nagyobb odafigyelést kíván, mert sziklásabb. Ez a kaptatósabb, az izgalmasabb szakasz,  néhol létra segíti a haladást, a gyerekek élvezni szokták ezt a fajta mászást – jegyezte meg szakértőnk. S így a nehezebb szakasszal kezdhetjük a tervezett útvonal bejárását, odafelé a piros turistaúton mehetünk, visszafelé a zöld, sokszor fákra felfestett jelzéseket követhetjük.

Az is ajánlható, hogy Csesznekről menjünk be a Kő-árokba, ahol köves meder mellett vezet a sétaút, ami egy idő úton elkeskenyedik, a növények jobban belepik. Szűk ösvényen juthatunk el Gézaházára. Csak ritkán, rövidebb részeken jutunk ki közben mezőkre, ahol tűz a nap, mert az erdő sűrűje, a magasra nőtt bükkök kellemes árnyékot biztosítanak. Szép sziklafalakat láthatunk a Kő-árokban, és az Ördög-ároknak mindkét oldalán. A természet látványa gyönyörködtet és enyhet ad, a mohás kövek – mivel sokáig megőrzik hőmérsékletüket – ilyenkor szinte ontják a hideget, ami a nyári hőségben igazán hűsítő. Ám azért a folyadékpótlásról nem szabad megfeledkezni, vihetünk magunkkal vizet újratölthető palackban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában