Nem csak lekvárból áll a világ

2022.07.13. 09:00

A sárgabarack sokféleképpen felhasználható a konyhában

A sárgabarack a nyár egyik legzamatosabb gyümölcse, klasszikus lekvár gyümölcsünk, de Horváth Katalin kistermelő, élelmiszeripari technikus szörpöt is szokott készíteni belőle. Kata szívesen ad tanácsot olvasóinknak is arról, hogy miként hasznosíthatjuk a kedvelt gyümölcsöt.

Tóth B. Zsuzsa

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A barackot Kata leforrázza, kézmelegre hűti, lecsepegteti a levét és lehúzza a héját. Többek között attól lesz szép sárga a lekvár színe, hogy a héj nem kerül bele. Az abban levő rostok elszínezik a lekvárt, de a barack fajtától is függ a szín.
- Ha két-három év után végre van sárgabarack, akkor vegyük a fáradságot és hámozzuk meg. Lobogó forró vízben, egészben abálom a barackot az érettségétől függően két-három percig. Aztán szűrőkanállal veszem ki, hűlni hagyom kézmelegre és akkor már egy kézmozdulattal le tudom húzni a bőrét. Így a lekvár főzési ideje majd rövidebb lesz. Amíg hűl, addig sok levet ereszt. Azt felfogom, átszűröm, hozzá passzírozok néhány barackot és ivólének, vagy szörpnek teszem el. A lekvárba lehet főzni mazsolát, mentát, fűszereket is. 
A klasszikus lekvárt ízesíthetjük fehér csokival, mentával, mazsolával, vaníliával, marcipánnal, narancshéjjal. Ha cukorral főzzük, azt csak a legvégén tegyük bele, hogy ne színezze el a lekvárt. Kilogrammonként 10-15 dekánál több cukrot ne tegyünk bele, mert különben elnyomja a gyümölcs ízét. A lekváros üvegeket felcímkézve tegyük el, írjuk rá az évjáratot, mert bár nem romlik meg több év alatt sem, de a sárgabarack és különösen az eperlekvár veszít élvezeti értékéből, színéből, zamatából. Utóbbit egy évnél tovább ne tartsuk. Mindig a régebbit használjuk. 
Nagyon finom az Indiából származó csatni, amelyet sárgabarackból is készíthetünk. A zöldséges-fűszeres gyümölcsszószt nyáron sültek, grill húsok, párolt zöldségek mellé adhatjuk. Annak minden esetben zsiradékon, olíva olajon dinsztelt sült hagyma az alapja, arra daraboljuk a gyümölcsöt. Csak a fantáziánk szab határt a további ízesítést illetően. Tehetünk bele paprikát, paradicsomot. Roppanósra hagyhatjuk benne a hagymát, és a főzési idő közepén tegyük bele a barackot, mert hamar puha lesz. Kerülhet bele aszalt vörös áfonya, mazsola és indiai fűszereket tehetünk még bele. Római köményt, gyömbért, garam masalát, rozmaringot, gyömbért, szegfűszeget, fahéjat, kardamomot. Akár magyarosan is elkészíthetjük kakukkfűvel. Készülhet csípősen és édesen, egy kis balzsamecettel besavanyíthatjuk. A klasszikus kovászos uborka mellett jó kiegészítés lehet, de vegáknak, vegánoknak szintén remek ízpótló. Egy-két hetet hagyjuk pihenni, aztán fogyasszuk – mondja Kata, aki a sárgabarack magot sem dobja ki. Összegyűjti, kiszárítja, megtöri. 

A sárgabarackból nem csak lekvár készülhet, hanem például ivólé is, és a magját szintén felhasználhatjuk
Forrás: Tóth B. Zsuzsa/Napló

– Érdemes naponta egy-két magot elropogtatni. A cianidtartalma miatt többet nem ajánlott, de kismértékben egészséges, mert magas az E-vitamin-tartalma és nagyon jó a bőrnek, hajnak, pusztítja a rákos sejteket. Kisgyerekeknek ne adjuk. Süteménybe darálva a dió, mandula közé keverve kellemes, édes-kesernyés ízt ad. A magot sokan dekorációs célra teszik el, töretlenül. Például asztaldíszeket, képeket készítenek, megfestik a játszóházban. Ha nem tudjuk hasznosítani, a komposztra kidobhatjuk – mondja Kata. 
Hozzáteszi, hogy a sárgabarackot együk frissen is, mert magas a rosttartalma. A benne levő vitaminok, nyomelemek jó hatással vannak az emésztő rendszerre. Tehetjük gyümölcssalátába, adhatjuk húsok mellé kis cukorral felfőzve, vagy grillezve. Gyümölcsrizsbe keverhetjük, barackkrémlevest készíthetünk belőle. Süteményekbe szintén használhatjuk és a szilvás gombóc nyári változata is azzal készül. Barackos túrógombócot ugyancsak készíthetünk, a gyümölcsöt az alapba forgassuk bele főzés előtt. Pohárdesszerteket tudunk készíteni vele, összemixelve más gyümölcsökkel, vagy túróval, tejszínnel. Gyümölcszselébe is tehetjük például mentával. 
Aszalva szintén finom, de nem lesz olyan, mint a bolti, ne ijedjünk meg ettől. Aszalhatjuk a hámozott, nem túl érett, de félpuha, nyers barackot felkarikázva, vagy negyedekre vágva. A vitaminok nem sérülnek, ha 40-42 foknál magasabb hőmérsékleten nem aszaljuk, de akár 40 óra is lehet így az aszalási idő. Ha napon aszaljuk, takarjuk le, mert a rovarokat vonzza. Amikor zörgősre száradt, befőttesüvegekbe tesszük, és tegyünk pár babérlevelet a tetejére. Nem veszi be a babér ízét, de az abból kipárolgó csírátlanító olaj az esetleges penészedést megakadályozza. Jól kimosott, csírátlanított üvegbe tegyük, ami teljesen száradjon meg, különben visszapuhul a gyümölcs és a nedvesség táptalajt ad a penésznek. Akár szódabikarbónás vízzel is átmoshatjuk. Ne töröljük, tiszta konyharuhán csöpögjön le. Sötétben, kamrapolcon tároljuk. 

Horváth Kata kilogrammonként 10-15 dekánál több cukrot nem tesz a lekvárba, mert különben elnyomja a gyümölcs ízét
Forrás: Tóth B. Zsuzsa/Napló

- Ha édesebbre vágyunk, cukorral tartósítsuk, az a mikroorganizmusokat nem engedi szaporodni. Egy kilogramm cukrot egy-másfél liter vízzel kell ehhez sűrűre felfőzni. Folyós méz sűrűségűre. Ha kevesebb vizet teszünk bele, hamarabb besűrűsödik, de nagyobb az esély, hogy leég. Folyamatosan keverni kell, hogy ne karamellizálódjon rá az edényre a cukor. Amikor elkészült a szirup, a feldarabolt barackot tegyük bele és öt-tíz percen át főzzük benne. Aztán szedjük tálcára, hagyjuk szikkadni. Ezt kétszer-háromszor még meg kell ismételni, de csak egy-két percre tegyük már a gyümölcsöt a szirupba. Abban a nedvességtartalmát kiengedi és a cukrot beszívja. Ha sütőben aszaljuk, tegyük rácsra a gyümölcsöt és tegyünk alá tepsit, hogy felfogja a csöpögő levet – tudtuk meg a szakembertől. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában