"Örüljetek az Úrban!"

2022.07.02. 17:00

Programok sorával várja az érdeklődőket Pápán a REND

Szombaton tartották a Református Egyházi Napok - Dunántúl (REND) fesztivál nyitóünnepségét. A programsorozat három napon át, péntektől vasárnapig várja az érdeklődőket Pápa belvárosában.

Polgár Bettina

Fotó: Penovác Károly/Napló

A Március 15. téren rendezett nyitóünnepségen Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke, Nemes Pál, a Dunántúli Református Egyházkerület főgondnoka, Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Áldozó Tamás, Pápa polgármestere köszöntötte a résztvevőket.

- Örülünk, hogy itt vagyunk, hálát adunk a személyes találkozásért, hálát adunk, hogy vagyunk, és hálát adunk, hogy békességben lehetünk itt együtt – fogalmazott Steinbach József.

Mint mondta, azért Pápa belvárosában szervezték meg a fesztivált, hogy a résztvevők megtekinthessék azokat az épületeket, amelyek az Isten kegyelméből és Isten eszközeinek segítségével megújulhattak. Hozzátette, ezek az épületek élő kövek, benne fiatalokkal, gyermekekkel, gimnazistákkal, teológusokkal, szolgálókkal. Steinbach József felhívta a figyelmet a programsorozat vezérigéjére: „Örüljetek az Úrban!”

Nemes Pál kiemelte, a REND lehetőséget biztosít arra, hogy megmutassanak valamit magukból egymásnak és a környező világnak. – Széles palettát kínálunk, terített asztalt száz fogásból, azért, hogy megmutassuk, mit jelent az Úrban örülni. Azért, hogy örömet okozzunk és a résztvevők is megtapasztalják az örömöt – mondta. 

Kovács Zoltán rámutatott, 12 évvel ezelőtt, 2010-ben a pápai Várkert árnyas fái alatt szervezték meg a REND-et. – Nagyon fontosak ezek az alkalmak, mert talán még mindig tévképzetek élnek azzal kapcsolatban, hogy milyen egy egyházi közösség. Ez nem egy zárt közeg, nem csak a templomban imádkozó emberek közössége, hanem nyitott a világra – hangsúlyozta.

Áldozó Tamás köszöntőjében kifejtette, a város egyetlen elemeiben Árpád-kori épülete Pápa-Kéttornyúlakon található, a kéttornyúlaki református gyülekezet temploma. Elmondta, ezt a templomot – mint az egyik legfontosabb városi építészeti értéket – szeretnék közös munkával felújítani.

A polgármester úgy fogalmazott, a város történelme értelmezhetetlen az élő református hagyományra való tekintet nélkül. 

A Református Egyházi Napok - Dunántúl (REND) fesztivál során péntektől vasárnapig több helyszínen istentiszteletek, könyvbemutatók, előadások, gyermekprogramok, interaktív műhelyek, kiállítások, színpadi produkciók, koncertek, táncos műsorok várják az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában