"Örüljetek az Úrban!"

2022.07.02. 17:00

Programok sorával várja az érdeklődőket Pápán a REND

Szombaton tartották a Református Egyházi Napok - Dunántúl (REND) fesztivál nyitóünnepségét. A programsorozat három napon át, péntektől vasárnapig várja az érdeklődőket Pápa belvárosában.

Polgár Bettina

Fotós: Penovác Károly/Napló

Fotós: Penovác Károly/Napló

A Március 15. téren rendezett nyitóünnepségen Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke, Nemes Pál, a Dunántúli Református Egyházkerület főgondnoka, Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Áldozó Tamás, Pápa polgármestere köszöntötte a résztvevőket.

- Örülünk, hogy itt vagyunk, hálát adunk a személyes találkozásért, hálát adunk, hogy vagyunk, és hálát adunk, hogy békességben lehetünk itt együtt – fogalmazott Steinbach József.

Mint mondta, azért Pápa belvárosában szervezték meg a fesztivált, hogy a résztvevők megtekinthessék azokat az épületeket, amelyek az Isten kegyelméből és Isten eszközeinek segítségével megújulhattak. Hozzátette, ezek az épületek élő kövek, benne fiatalokkal, gyermekekkel, gimnazistákkal, teológusokkal, szolgálókkal. Steinbach József felhívta a figyelmet a programsorozat vezérigéjére: „Örüljetek az Úrban!”

Nemes Pál kiemelte, a REND lehetőséget biztosít arra, hogy megmutassanak valamit magukból egymásnak és a környező világnak. – Széles palettát kínálunk, terített asztalt száz fogásból, azért, hogy megmutassuk, mit jelent az Úrban örülni. Azért, hogy örömet okozzunk és a résztvevők is megtapasztalják az örömöt – mondta. 

Kovács Zoltán rámutatott, 12 évvel ezelőtt, 2010-ben a pápai Várkert árnyas fái alatt szervezték meg a REND-et. – Nagyon fontosak ezek az alkalmak, mert talán még mindig tévképzetek élnek azzal kapcsolatban, hogy milyen egy egyházi közösség. Ez nem egy zárt közeg, nem csak a templomban imádkozó emberek közössége, hanem nyitott a világra – hangsúlyozta.

Áldozó Tamás köszöntőjében kifejtette, a város egyetlen elemeiben Árpád-kori épülete Pápa-Kéttornyúlakon található, a kéttornyúlaki református gyülekezet temploma. Elmondta, ezt a templomot – mint az egyik legfontosabb városi építészeti értéket – szeretnék közös munkával felújítani.

A polgármester úgy fogalmazott, a város történelme értelmezhetetlen az élő református hagyományra való tekintet nélkül. 

A Református Egyházi Napok - Dunántúl (REND) fesztivál során péntektől vasárnapig több helyszínen istentiszteletek, könyvbemutatók, előadások, gyermekprogramok, interaktív műhelyek, kiállítások, színpadi produkciók, koncertek, táncos műsorok várják az érdeklődőket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában