Bőrápolás

2022.07.31. 13:00

Mit kell tudni a napvédő krémek használatáról?

Fontos, hogy használjunk napvédő krémet, ha kimegyünk a strandra, a kertbe, vagy akár a városba, hiszen rendre magas UV-sugárzásra figyelmeztetnek mostanában az orvosmeteorológiai jelentések. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) még májusban tett közzé a honlapján hasznos információkat és tanácsokat a témában, aktualitásuk miatt érdemes feleleveníteni ezeket.

ZH

Forrás: pixabay.com

Az erős napsugarak elleni védekezés elsődleges módja, hogy 11-15 óra között árnyékba húzódunk, írták. Ha napon tartózkodunk, akkor öltözzünk úgy, hogy védjük vállunkat, hátunkat, végtagjainkat. Emellett használjunk megfelelő napvédő krémet.

Hatóanyagok

A napvédő krémek hatóanyagait két csoportba lehet osztani: az egyik csoport blokkolja a napsugárzást, a másik elnyeli. A sugárzást blokkoló anyagok nagyon hatásosan csökkentik mind az UVA-, mind az UVB-sugárzásnak való kitettséget. Az ilyen hatóanyagú, régebbi típusú készítmények cink-oxidot tartalmaztak, és nem átlátszó réteget képeztek a bőrön, ezért kozmetikailag nem megfelelőek, írja az NNK. Az újabb készítmények titánium-dioxid nanorészecskéket tartalmaznak és átlátszóak. A sugárzást elnyelő készítmények különbözőek aszerint, hogy UVA- vagy UVB- sugárzás elnyelése a cél.

Hogyan válasszunk krémet? 

A készítményeken fel van tüntetve a faktorszám, ami arányos az UVB-elnyeléssel, de nem jelzi az UVA-sugárzás elnyelésének mértékét. Ezt csak a krém összetevőinek ismeretében tudjuk eldönteni. A hatékony napvédő krém legalább 15 faktoros, és avobenzont, titánium-dioxidot vagy cink-oxidot tartalmaz.

Hogyan használjuk?

Legalább fél órával azelőtt kenjük be magunkat napvédő krémmel, mielőtt kimennénk a napra. Olyan mennyiséget kenjünk a bőrünkre, hogy azon filmréteget képezzen. A víz hatására ugyanakkor a krém leoldódik a bőrről. Ezért fürdés után ismét kenjük be a bőrünket. Általános tanács, hogy napjában többször, legalább 3 óránként használjuk a krémet. A rovarriasztók csökkentik a napvédő krémek hatását, ezért ne használjuk azokat egyszerre. A 70-es és 100-as faktorszámú krémek nem adnak nagyobb biztonságot, mint a 30-as és 50-es faktorszámúak, amelyek blokkolják a napsugárzás 97-98 százalékát. A drágább készítmények nem biztos, hogy több védelmet nyújtanak, hívta fel a figyelmet a népegészségügyi központ.

Amit meg kell fontolni

A titánium-dioxid  nanorészecskék felszívódhatnak a szervezetbe, toxikológiai hatásuk még nem teljes körben ismert. Az egyéb összetevők közül például az oxibenzon felszívódik, és károsítja a hormonrendszert. Ez a hatóanyag felelős leggyakrabban a bőrön tapasztalható káros mellékhatásokért is.

Azt is szem előtt kell tartanunk, hogy a bőrünkről leoldódó napvédő krémek bekerülnek a természetes fürdővizekbe, károsíthatják a környezetet. Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy a túlzott krémhasználat megakadályozza, hogy a napfény hatására D-vitamin keletkezzen a szervezetben, márpedig a D-vitamin számos betegséget megelőz. Emellett a napvédő krémek nem nyújtanak teljes védelmet az UV-sugárzás rákkeltő hatása ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában