2022.08.14. 07:00
A minőségre, az újra és a különlegesre mindig lesz igény a bárok világában
Az ördög itt is a részletekben rejlik. Ha az ember szereti ezt a szakmát, itt kiélheti kreativitását. A bárok világában nagyon gyorsan változik minden, folyamatos fejlődés tapasztalható. Ami egyik nap még kőbe vésett szabály volt, másnapra megváltozik.
Hámori Marcell: A minőségre, az újra, a különlegesre mindig lesz igény Fotó: Pesthy Márton/Napló
Hámori Marcell, a balatonfüredi ÉgSzínKék kávézó és koktélbár tulajdonosa, alapítója – aki rangos szakmai díjat kapott nemrég – így összegezte hitvallását, szakmai tapasztalatait.
A fiatalember gyors, elegáns és makulátlanul precíz. Néhány év alatt lett Balatonfüred egyik meghatározó vállalkozója. Ezt jelzi a díj is, amit nemrég kapott a helyi turisztikai egyesülettől. – Honnan az ÉgSzínKék elnevezés? – nevet nagyot Marcell. – Mert számomra ez a legszebb szó, egy életérzést képvisel, tele van pozitív gondolattal, energiával – mondja a kávézó és koktélbár alapítója, tulajdonosa.
Hogyan fogadta a rangos elismerést?
– Kaptunk már több, országos szakmai díjat is. Ennek a díjnak azért örültem nagyon, mert a fürediek véleményét tükrözi. Egész évben nyitva vagyunk, sok helybeli törzshelyévé vált az ÉgSzínKék. Az év start-up vállalkozója kitüntetés a munkatársaimnak is szól. Szerencsésnek mondhatom magam, mert valahogy mindig megtalálnak az olyan kollégák, akik valóban tanulni és fejlődni szeretnének. Munkatársaim nagy része nálam sajátította el és kedvelte meg a vendéglátós hivatást. Ahogy én, ők is nagyon szeretik ezt az életmódot, és közösen örülünk annak, ha a vendégektől azt halljuk, hogy „itt ittam életem legjobb koktélját, gin-tonikját”.

Mikor, milyen indíttatásból döntötte el, hogy a vendéglátásban fog dolgozni?
– Gyermekkoromtól kezdve vonzott a vendéglátás világa. A személyiségemből adódóan nyitott vagyok, szeretek embereket megismerni, emberek között lenni. A Lovassy László Gimnázium két tannyelvű német osztályában tett érettségi után már tudatosan mentem főiskolára Győrbe turizmus–vendéglátás szakra, majd a másoddiplomám is a vendéglátás–marketing lett. A gimnázium és főiskola mellett is a vendéglátásban dolgoztam, mindig igyekeztem olyan munkahelyet választani, ahol tudok valami újat tanulni. Már akkor – és most is – folyamatosan kerestem a kihívást.
Miért éppen a koktélok világát választotta?
– Főiskolai tanulmányaim alatt elvégeztem a bártender- tanfolyamot, akkor ragadott magával a bárok és a koktélok világa. Egészen kis dolgokon múlik, hogy milyen lesz végül az ital, apró változtatásokkal egy teljesen új ital kreálható. Az ördög itt is a részletekben rejlik. Ha az ember szereti ezt a szakmát, itt kiélheti kreativitását. A bárok világában nagyon gyorsan változik minden, folyamatos fejlődés tapasztalható. Ami egyik nap még kőbe vésett szabály volt, másnapra megváltozik. Nemcsak a trendeket kell követni, hanem adaptálni, lefordítani, hogy az aktuális irányzatból mi valósítható meg itt. Minden tavasszal új itallapot írunk, ez egy rendkívül kreatív munka, amit nagyon szeretünk, és most már a kollégák is kiveszik a részüket belőle. Ilyenkor hónapokig gondolkodunk, kísérletezünk, hogy milyen új italokat kínáljunk az aktuális szezonban. Télre is készítünk itallapot, a hideg hónapokra hangolt italokkal. A másik része az emberi oldal, az élmény alapú vendéglátás. A hozzánk betérőknek biztosan tudunk új italt mutatni, ezért úgy áll fel az asztaltól, hogy ma is kóstolt valami újat, és élménnyel távozik. Brillat-Savarinnel együtt vallom, hogy valakit vendégül látni annyit jelent, mint felelősséget vállalni arra, hogy mindaddig, amíg nálunk van, gondoskodunk róla, hogy jól érezze magát. (Brillat-Savarin gasztronómusként lett híres és 1826-ban halt meg Párizsban).
Honnan az a kivételes maximalizmus és precizitás, amit képvisel?
– Mindig maximalista voltam mindenben. Most annyival könnyebb, hogy azt csinálom, amit szeretek, ebben folyamatosan fejlődhetek és újíthatok. Ez egyben az energiaforrásom. A hátrányait is látom, sokszor kell tudatosítanom magamban a határokat: bármennyire élvezem a munkám minden percét, az életnek nem szabad csak ebből állnia. Bár még csak 34 éves vagyok, néha pihenni és feltöltődni is kell.

Kitűnő iskolákban tanult. Nem gondolt arra, hogy külföldön, például Svájcban marad, ott él?
– Bármennyire megbecsültek ott, az első pillanattól tudtam, hogy Svájc csak egy állomás az életemben, ahol megszerzem a megfelelő tudást és tapasztalatot ahhoz, hogy saját üzletet nyithassak, mely a nekem való életforma. Szeretem, hogy enyém a felelősség, és ha megvalósítom egy ötletemet, akkor annak én élvezem az előnyeit vagy a hátrányait. Mindig is nagy volt a szabadságvágyam, és szerettem saját döntéseket hozni.
Miért döntött úgy, hogy Balatonfüreden nyit üzletet?
– Itt nőttem fel, ide köt a gyermekkorom, ráadásul tudtam, hogy ha valahol a Balatonon nyitok üzletet, az csak Balatonfüred lehet, mert szerintem itt van létjogosultsága a 365 napon át nyitva tartó üzleti modellnek. A város annyit fejlődött az utóbbi években, hogy már megvolt az igény a magas bárkultúrára. Egyre több nívós, országos szinten jegyzett étterem is van már Füreden, úgy láttam, egy magas színvonalú bárra is van igény.
Milyennek látja a magyar vendéglátás helyzetét, alakulását napjainkban?
– Folyamatos fejlődésben van, és úgy látom, egyre inkább a minőséget keresik a vendégek. Azt gondolom, hogy ez lesz a jellemző a jövőben is. A minőségre, az újra, a különlegesre mindig lesz igény. A kemény munka, az elhivatottság, a szakmai alázat és vendégek szeretete mindig meghozza az eredményt. A személyes kapcsolat fontosságát a vendéggel nem szabad lebecsülni, ez adja a savát-borsát a vendéglátásnak.
Mit jelent önnek a város, illetve a Balaton?
– Ezt nehéz szavakba foglalni, hiszen itt születtem és ide köt a gyermekkorom. Úgy gondolom, hogy mi, tősgyökeres fürediek gyakran fel sem fogjuk, hogy milyen szerencsénk van. Ha bárkinek azt mondom, Balatonfüreden lakom, szinte mindig megjegyzi, hogy mennyire szerencsés vagyok. Füred egyértelműen a Balaton fővárosa, ezt már mindenki tudja, aki idelátogat vagy itt él. 365 napon át nyitva tartó helyként szeretem a szezonon kívüli időszakokat is. Különös hangulata van az őszi-téli Balatonnak. A hétvégék persze nagyon erősek, a hétköznapok nyugodtak, van idő lelassulni, még többet beszélgetni a vendéggel, jobban megismerni egymást. Ilyenkor lehet felkészülni a következő szezonra, levonni a tanulságokat a nyárból. Vendéglátós vállalkozóként úgy gondolom, abban is van felelősségem, hogy milyen élményekkel mennek haza a turisták, nemcsak az ÉgSzínKékből, hanem a városból. A Füreden szerzett vendégélmény összetett dolog. Büszke vagyok arra, hogy a Balatonfüredről alkotott pozitív képhez én is hozzájárulhattam.

Amikor nem dolgozik, mivel foglalkozik szívesen? Mik a passziói?
– A bárkultúra, az italok világa a szenvedélyem is, ez kitölti az életemet. A rendszeres sportra azonban mindig szakítok időt, enélkül nehezebben lenne bírható a munkám fizikai része. Sokat olvasok, a kortárs magyar irodalom és a mágikus realista írók, Márqueztől Bodor Ádámig állnak közel hozzám.
Milyen tervei vannak a jövőre nézve?
– Alapvetőnek tartom a magas színvonalú bárkultúra és vendégélmény fenntartását. A fejlesztés, újítás azonban a lét- elemem, ezért most kezdtem el azon gondolkodni, hogy lassan nyithatnék egy következő üzletet is.