There is no Planet B

2022.08.30. 17:00

Gelencsér Andrással forgattak filmet – A klímaszorongás lehet az utolsó vészharang (videó)

A Pannon Egyetem az Éghajlatváltozás Multidiszciplináris Nemzeti Labor (ÉMNL) keretében forgatott rövidfilmet, mellyel a tudományos ismeretterjesztésen túl az is céljuk, hogy felnyissák az emberek szemét a klímaváltozás és klímaszorongás témakörében.

Horváth László

Fotó: Horváth László/Napló

A filmet Horváth Virág, a Pannon Egyetem munkatársa és Elekes Gergő független filmes szakember írta és rendezte a Pannon Egyetem ÉMNL Társadalomtudományi alprojekt felkérésére. A film a Z és Y generációt terhelő klímaszorongás jelenségét mutatja be a legváltozatosabb módokon. Az alkotók elmondták, a téma komolysága miatt szerették volna, ha nem sérül a dokumentumfilm műfajának tudományossága, de a célcsoport miatt a kisjátékfilmek eszköztárát is felhasználták. – A fiatalokról és a fiatalokhoz szólunk 12 évtől 30-ig, azt szerettük volna, ha úgy adhatjuk át az információkat, hogy közben tényleg meg tudjuk tartani a figyelmét a nézőknek. Emiatt kértük fel Nagy Krisztina színésznőt, akivel korábban már dolgoztunk együtt hasonló felállásban, mert tudtuk, hogy egy ilyen rövid, de tartalmas filmhez tökéletes színészi játékra lesz szükségünk – mesélte el Elekes Gergő.

A Pannon Egyetemen működő társadalomtudományi alprojekt munkacsoportja tett hozzá a tartalom összeállításában az alkotói folyamathoz. - Látjuk, tapasztaljuk a hétköznapokban, hogy az idősebb generációk hajlamosak nem tudomást venni a klímaváltozásról és legyinteni a klímaszorongásra. A közösségimédiában nagyon hamar előtörnek a kommentelőkből a hárítási technikák, a kognitív disszonanciától a kompartmentalizációig. Szerencsére példákkal alátámasztott kutatási anyagokat kaptunk ehhez is, amelyekből később teljes dialógusok születhettek meg – tette hozzá Horváth Virág.

A tudományos munkák előkészítésében Szentgyörgyi Szilárd, a Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar dékánhelyettese, Herzog Csilla, a Társadalomtudományi Intézet docense és Rostási Ágnes, a Mérnöki Kar dékánhelyettese volt az alkotók segítségére. A filmben felcsendül majd az Elefánt együttes legújabb TÓ című száma is, amelynek használatát a zenekar engedélyezte a stábnak.

Veszprém és a Pannon Egyetem mellett a stáb egy teljes napig forgatott Gánton is, a Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeum és Földtani Parkban, ahol Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora is feltűnik majd a filmben, a park vörös, agyagos talaján. A készítők elmondták, a filmnek nem célja az ijesztegetés, mert az mindig légből kapott, megalapozatlan dolgoktól való félelmet jelent. A cél felhívni a figyelmet a valós éghajlati, társadalmi és mentálhigiénés veszélyekre úgy, hogy az a nagyon közeli jövőben a közös gondolkodásra és megoldásközpontú kommunikációra sarkallja a nézőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában