A vásár kovásza a barátkozás

2022.08.21. 18:00

Házi kenyerek versenyeztek a zirci éjszakai piacon

Mézeskovászos, rozsos, burgonyás, tortaformájú, alakorból és karanténrecept alapján készült otthon sütött kenyeret is beneveztek a háziasszony arra a versenyre, amit a zirci termelői piacot szervező Vidéken "Bénázók" Egyesület hirdetett meg augusztus 20-a alkalmából.

Rimányi Zita

A piac szervezői a kenyérverseny eredményhirdetésekor, Simoncsics Gábor és Árgyelán Alexandra

Fotó: Rimányi Zita/Napló

Másodszor tartottak éjszakai piacot a rendszeres szombat délelőtti termelői árusítás helyett Zircen és az ünnepi alkalom során a kézművesek portékái, a gyermekek játéklehetőségei, a mesterségbemutatók, a szokásos jóízű eszmecserék mellett otthon sütött házi kenyerek versenye egészítette ki a programot. Ismét bebizonyosodott, hogy a vásár kovásza a barátkozás. 

Kas Emília, aki a Bakonyban nyaral, fiatal pékként nevezett be a megmérettetésre. Ugyanis úgy szeretett bele választott szakmájába, hogy otthon kezdett kenyeret sütni, és erre bíztat másokat is. Szerinte azért nagyszerű ez, mert ősi alapélelmiszerünket magunk is előállíthatjuk, úgy véli, kovásszal dolgozni élmény, s az is, hogy érezhetjük, tudunk részben önellátók lenni. A versenyre készített remekébe vadfokhagymát rakott, amit erdőben maga gyűjtött és még kerti katicavirágot. Kedvence a kovászos, rozsos, diós cipó. Ám állítja, ilyen plusz különleges hozzávalók nélkül is rengeteg féle íze lehet egy kenyérnek. 

A Bakonybélből kisgyerekeivel, férjével érkezett Monyoródi Klára nemrég kapott barátnőjétől kovászt, azóta, egy-két hónapja süt maga is kenyeret. Úgy véli, a kovásznak – amit etetni, gondozni kell – és a lisztnek is lelke van. Örült a versenylehetőségnek, a házi kenyérsütést jó divatnak tartja, ahogy azt is, hogy most a piac ezt népszerűsítette. Finomabb, testesebb lehet így a mindennapi betevő, a lényeg mégis az szerinte, hogy ő teszi az asztalra szerettei elé és megválaszthatja az alapanyagait. Kemencét szeretnének kialakítani otthonukban, abban még jobbak lehetnek a cipók. A kenyerét, amit ezúttal díjaztak, a piac előtti napon dagasztotta, aznap reggel sütötte meg. 

Minden vásározó megízlelhette a versenyműveket az eredményhirdetés után, amin a szervezők, Árgyelán Alexandra és Simoncsics Gábor hirdette ki a helyezetteket. A győztes a szakértők döntése alapján Széles Tímea lett. Az is hozzájárulhatott a zirci édesanya sikeréhez, hogy saját csemetéi és a rokon gyerekek a segítői, mint előkóstolók. Lapunknak elmondta, hogy négy éve próbálkozik otthon kovászos kenyerek készítésével, jó egy éves a saját kovásza. Neki a koronavírus miatti korlátozások, karanténok idején szakember által közzétett recept vált be leginkább. Számára olyan a kenyérsütés, az előkészítése, mint a meditáció, kikapcsolja, az eredményét pedig szeretik a családtagok. Ennek ellenére csak ritkán, ünnepi alkalmakkor kerít rá sort, most férje bíztatta, nevezzen be a versenyre. Nem bánta meg, kíváncsi volt mások munkájára, ötleteket kapott a többi versenyzőtől. S ahogy a kerek, a hosszúkás péktermékeket megcsodálták a résztvevők, úgy gyönyörködhettek az árusok kínálatban is, óriási paradicsomok és zöldpaprikák, szép patisszonok, más finomságok, sajtok, húsáruk, különleges fűszeres szörpök közt válogathattak. Sötétedéskor pedig szikrázott az izzó parázs a kovácsbemutatón, a piacot záró kiegészítő programon. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában