Kis és nagy bortermelők

2022.08.11. 16:00

Juhfark mustrát tartottak Somlóvásárhelyen

Az idén nyolcadik alkalommal került megrendezésre a Somló és Környéke Borút Egyesület Juhfark Borversenye Somlóvásárhelyen.

Ravasz-Rednágel Zsuzsanna

A borversenyen kis és nagy bortermelők egyaránt megmérettették a borvidéken és azon kívül termelt juhfark és egyéb fehér boraikat egyaránt. A tételeket bíráló szakemberek a Dunántúl bortermelő vidékeiről érkezve 20 pontos érzékszervi értékelést követően osztották ki az érmeket. A versenyző tételekről elmondható, hogy a Somló-hegyi borokra jellemző fajta jellegzetességeket, a savasságot, teltséget, mineralitást ezúttal is hordozták és mutatták a borminták, felismerhető volt bennük a terület jellemző szőlőfajtáinak ízvilága – mondta Győrfi Károly okleveles borbíráló, a verseny igazgatója.

A verseny elején a borvidék zászlós borát a Juhfark fajta borait kóstoltuk, amelyek a tőlük elvárt minőséget hozták. A fajtára jellemző illat és zamatokat élvezhettük, az idősebb évjáratoknál szép érettség és hosszú ízérzet volt a jellemző. A tavalyi évjáratnál inkább a frissesség, savasság volt tapasztalható – mondta Kulka Gábor okleveles borbíráló az értékelő bizottság elnöke. A Juhfarkon kívüli fehérbor kategóriában az idén több fajta fehér szőlő bora is kiválóan szerepelt, közülük a furmint és az olaszrizling borok voltak a meghatározók. Évjárat tekintetében a 2019-es évjárat volt a legsikeresebb, ebből az évből került ki az első három legmagasabb pontszámot elérő fehérbor – fűzte hozzá a borszakember.

Összességében elmondhatjuk, hogy a Borversenyen szereplő borok a borvidékre jellemző karaktereket hordozó kiváló minőségű somlói borok voltak, amelyek a fajtáikra jellemző illattal és telt, testes zamattal rendelkeztek – zárta a versenyt értékelő beszédével a mustrának otthont adó Fazekas Pincészet tulajdonosa Fazekas András pezsgő mester - borász. A borverseny eredményét a hétvégén, a Somlói napok keretében ismertetik majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában