Megszállottak napja Balatonalmádiban

2022.08.27. 17:01

Kopár István földkerülő vitorlázó: Éljük tartalmasan az életet!

Nem mindegy, hogyan éljük az életet. Töltsük el minden percét tartalmasan, végezzünk bármit is, azt teljes erőbedobással tegyük! - javasolta Kopár István főszervező, aki kétszer is egyedül vitorlázta körül a Földet, és a Megszállottak Klubjának (MK) egyik motorja, a Megszállottak napján (MN), amit idén a hidászszakma ünnepével, a hidak és a hídépítők napjával együtt tartottak meg Balatonalmádiban, a BSE Sporttelepen az elmúlt hétvégén.

Kovács Erika

Kopár István földkerülő, a rendezvény főszervezője

Fotó: Kovács Erika/Napló

A Jakabházy László egykori válogatott jégkorongozó vezette MK és a Hídépítők Egyesületének (HE) rendezvényét méltatta Fabó Péter polgármester, az esemény védnöke, Kovács Kokó István, az ismert sportember, az esemény házigazdája, Dombóvári Éva, a HE főtitkára és Orosz Károly, a hídépítők fő támogatója, az A-Híd Zrt. ügyvezető igazgatója. 

Fabó Péter polgármester és Kovács Kokó István
Fotós: Kovács Erika/Napló

Kovács Kokó István felidézte, az MK 30 éve alakult, célja a kitartás, a rendíthetetlen elkötelezettség, akaraterő és hit. Csak azok tartoznak a klubba, akik saját anyagi forrásból nem olimpiai sportágakban rendkívüli, nemzetközileg elismert, jelentős eredményeket értek el, amit munkájuk mellett végeztek. – Olyan férfiak és nők, akiknek példaértékű a munkássága földön, vízen és a levegőben. Céljuk a gyerekek motiválása, értékrendjük fejlesztése, de példát mutatnak az idősebb generációnak is, hogy az aktivitás, a mozgás nemcsak a jövő építése miatt fontos, hanem értelmet adhat életünk végéig - fogalmazott a házigazda. Hozzátette, a klubnak Göncz Árpád köztársasági elnök a haláláig tagja volt. 
Az első Megszállottak napját tavaly rendezték Balatonalmádiban, amit minden évben szeretnének létrehozni, hogy hirdessék az akaraterőt, a természet, a mozgás szeretetét, mely növeli az életerőt, az immunitást, és hogy újabb híveket szerezzenek. 
A HE 2010-ben alakult meg Dombóvári Éva ötletére, a hídépítő szakma népszerűsítéséért, hagyományaik megőrzése és újdonságok alkalmazása mellett. A szakma ünnepét kilencszer szervezték meg, most először az MK-val. Céljuk, hogy közösséget teremtsenek, találkozzanak egymással a szakma képviselői, bemutassák munkájukat a közönségnek. A hídépítés hivatás, vele alkotások jönnek létre, melyek évszázadokra rányomják bélyegüket a környezetre.
Egész nap gazdag programsorozat, így helikopteres és kaszkadőrbemutató, illetve műrepülés várta a hatalmas tömeget. Lenyűgözte a közönséget bemutatójával mások mellett Fekete László erőember és fia, Miklós, Kopár István és Gál József tengeri vitorlázók, Kincses Ferenc sárkányrepülő, Koncz Ákos hegymászó, Domokos András vitorlázó, Németh Zsolt hosszútávúszó, Pajor István és Szendrő Szabolcs hegymászók, Piroch Gábor kaszkadőr, Szálas Menyhért távgyalogló, Ugyan Anita hegymászó, aki az első magyar nő, aki feljutott az Everestre, Bessenyei Péter világbajnok műrepülő hihetetlen mutatvánnyal szántotta a Balaton egét. Részt vettek a programon Szmrecsányi Márton lovasíjász tanítványai, akik lovukkal lélekben összenőve tartották bemutatójukat. - A ló tükör, akit nem akarok erőszakkal megváltoztatni - vallotta Szmrecsányi.

A lélegzetelállító bemutatók után megrendezték a hídépítők versenyét is, ahol a csapatoknak olyan hidat kellett ácsolniuk adott idő alatt, amelyen át kell menniük. A rendezvényt gazdagította családi futóverseny, mászófal, volt lézerszkenneres mérésbemutató, drón- és vízminőség-védelmi bemutató. Számtalan érdekes programot kínáltak még a szervezők, meg lehetett tanulni a vitorlás-kötélkezelést, -csomózást, lehetett SUP-ozni a Balatonon.
Kopár István egy villáminterjúban elmondta, reményei szerint a sporttelep szabadidőközpontként működik a jövőben, ahol a Balaton dominál, és ott mindenki kedvére sportolhat. Közölte, a következő földkerülést 2026-ra tervezi. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában