Gyakorolhatják az együttműködést

2022.09.05. 18:00

Gyermekotthonok teqball-versenyét rendezték meg Bakonyoszlopon

Mintegy hatvan állami gondozott próbálhatta ki a teqballt Bakonyoszlopon, ahol e sportág gyermekotthonok közötti nyugati régiós versenyét rendezték meg. Több társuk szurkolt nekik.

Rimányi Zita

Forgács Bence sportanimátor segített megismertetni a teqballt a bakonyoszlopi gyermekotthonban

Fotó: Rimányi Zita/Napló

Délelőtt bemutatókat tartottak edzők, önkéntesek, majd az érdeklődők gyakorolhatták a teqballt, s délután már be is nevezhettek a versenyre, amire érkeztek többek között Kaposvárról és Sopronból csapatok. Párban játszottak ezúttal, azaz két-két játékos állt fel egymással szemben, de lehet egy-egy ellen is labdázni ilyen módon. A helyszínen megtudtuk, hogy a teqball a futball kiegészítő sportága, a labdakezelést fejleszti. Előnye, hogy a játékosok gyakrabban találkozhatnak a labdával, mint a pályán, s nem kell hozzá sok résztvevő, a szükséges, hajlított pingpongasztalhoz hasonló eszköz kisebb helyen elfér, akár a szabadba kivihető. Azon a focilabdát a túlsó télfélre kell juttatni, majd onnan maximum három érintéssel visszajuttatni, átrúgni, fejelni. Csak azokkal a testrészekkel szabad hozzáérni a labdához, amivel a labdarúgásban: lábbal, fejjel vagy mellkassal. 
Tavasszal rendeztek már gyermekotthonok közötti teqball-kupát, az annyira tetszett a résztvevőknek, hogy ezúttal régiónként szerveztek versenyeket, így még többen benevezhettek azokra. Az egyik helyszín a Veszprém Megyei Gyermekvédelmi Központ, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola Eszterházy György Gyermekotthonában volt. Novemberben várhatóan megint országos szintű versenyt tartanak.
A szervezők beszéltek arról, hogy a mozgás a lényeg, és a sport révén sikerélményeket szerezhetnek a gyerekek, s a teqball a mozgáskoordinációjuk fejlesztését szolgálja, közben közösségben lehetnek, az együttműködést gyakorolhatják. Látszott, mennyire élvezik a versenyt a Bakonyoszlopon játszók, páran elmondták, hogy azért szeretik a teqballt, mert hasonlít a focihoz, amit amúgy is kedvelnek, s kialakult, hogyan egyeztetnek játék közben összeszokott párosaik tagjai. Úgy vélik, leginkább a fejelésben jók. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában