Korlátok, szerepek, élethelyzetek

2022.09.18. 07:00

Kati válaszol - Új programsorozat indult a veszprémi Jutasi Köztérben

„Ha két ember találkozik, ugyanaz történik, mint az elemek találkozásakor. Ha létrejön a találkozás, mint a kettő megváltozik.”

Balla Emőke

Forrás: Szervezők

Jung idézetével nyitott Pap Józsefné, a Kati válaszol élőben programsorozat házigazdája a veszprémi Jutasi Köztérben. „PapKati”, mert a legtöbben így ismerik őt, gyógypedagógus, soha nem is akart más hivatást választani, tudtuk meg a beszélgetésen. Rendszeresen ír a Napló Évgyűrűk mellékletébe, a Kati válaszol rovatban ad segítséget, tanácsot, osztja meg gondolatait az olvasókkal, akár a nyugdíjas lét mindennapjairól, a generációk közti különbségekről, szülők, nagyszülők együttéléséről, unokákkal való kapcsolatról, időskori krízisekről, szerelemről, pandémia ideje alatti kényszerű bezártságról, egyedüllétről, magányról. Mindezt teszi empatikusan, érzékenyen, finoman, okosan, hozzáértőn, segítőn. 

Katival ezentúl olvasóink személyesen is találkozhatnak. Feltehetik neki kérdéseiket, egy-egy alkalommal különböző témákról beszélgethetnek. A sorozat a múlt pénteken indult az Európa kulturális fővárosa program keretében februárban megnyílt Jutasi Köztérben. A színes, barátságos helyiség kisközösségi találkozóhely, ahol jó együtt lenni, együtt gondolkodni, együtt alkotni. Önszerveződő kis csoportokat várnak, fogadnak a helyszínen, ezúttal lapunk rovatának képviselőit, vendégeit. 

A júniusig tervezett sorozat minden alkalmát Kati egy-egy téma köré fűzi, az első alkalommal a korlátok, szabályok, határok a különböző életszakaszokban tematika kapcsán beszélgettek a résztvevők. Minden ember szabályokat követ, mindenkinek az életében vannak korlátok. Mikor jók, segítők, támogatók ezek, mikor hátráltatnak bennünket? Emlékszünk-e gyermek- és kamaszkorunk korlátaira, amiket szívesen figyelmen kívül hagytunk volna? Milyen elvárásai, kérései voltak szüleinknek, nagyszüleinknek velünk szemben? Előfordult, hogy azok nem tetszettek nekünk? Milyen korlátokat állítottunk mi a gyerekeink elé? Milyen szabályok, elvárások vannak a munkahelyen? Megfelelünk-e azoknak, úgy teszünk-e, ahogyan azt elvárják tőlünk? Sok-sok kérdés, ahány ember, annyiféle válasz. Közben megnyílunk, megismerjük egymást, érdeklődéssel hallgatjuk a másikat. Néha jó előtérbe kerülni, máskor inkább csendesen háttérbe húzódni, teret adva a mellettünk ülőnek.

Forrás: Szervezők

Van ma még igény ilyen kis csoportos beszélgetésre? Van rá időnk? Tudom, hogy van. Hogy jó már ismerős és ismeretlen emberekkel találkozni, beszélgetni, véleményt cserélni, rá figyelni, felé fordulni, odaadóan hallgatni. Hogy ebben a rohanó világban, a fárasztó hétköznapokban is van/lesz havonta egy, másfél óránk a találkozásra, különösen a pandémia alatti bezártság után van nagy szükségünk egymásra. Szükségünk van a közösségre, arra, hogy ne legyünk egyedül, hogy figyeljenek ránk, a gondolatainkra, hogy támaszra találjunk, támaszok lehessünk.

A Kati válaszol élőben program következő alkalma október 14-én lesz, szerepek és szerepzavarok, szülő, nagyszülő, unoka szerep témakörben. November 11-én a generációk a téma, új típusú családok, gyermeknevelés babakortól, december 9-én nagyszülők és a nevelés, kényeztetés, nagyszülői vetélkedők. Januárban beszélünk majd az új kapcsolatokról, menyekkel, vőkkel való kommunikációs problémákról, februárban az időskori kezdeti krízisekről, a nyugdíjazásról, márciusban a magányról, egyedülálló anyáról, elvált fiatalokról, párunk elvesztéséről, áprilisban az időskori szerelemről, hiszen a szívnek nincsenek ráncai, májusban arról, ha valakinek nagybeteg van a családjában. 

Várunk mindenkit a Jutasi Köztérben, minden hónap második péntekén, délután öt órakor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában