Ünnep a hegyen

2022.10.24. 11:32

A juhfark hozta el a világsikert a Somló számára 

A juhfark képviseli legtökéletesebben a Somló egész világon egyedülálló vulkanikus jegyeit, hangzott el a hegy ősi fajtájának ünnepén, melyen tizenhét hazai, köztük több organikus borászat 27 nedűvel vett részt a 76 éves Tornai pincészetnél az elmúlt hétvégén. A hetedik juhfark ünnepet az Agrárminisztérium támogatásával a házigazdák ötletére, második alkalommal a Nagy-Somlói Borvidék Hegyközségi Tanácsa szervezte meg.

Kovács Erika

Fotó: Nagy Lajos/Napló

 - Van mit ünnepelnünk, a juhfark a nemzetközi porondon is nagyon jól szerepel, legszebb díjakat hoztuk el ezzel a fajtával a világ nagy bormustrájáról, mondta Tornai Tamás borász, a pincészet tulajdonosa. Ők hetven hektáron gazdálkodnak, ebből több mint tíz hektár a juhfark, mely ősi szőlőfajta, nagy odafigyelést és gondosságot igényel. Nem kedveli a nagy párát, de igényli a csapadékos talajt, ráadásul nem bőtermő. A 80-as években jöttek rá a gazdák, hogy nekik különlegességet kell produkálni, amit a juhfark képviselt. Akkor megújultak az ültetvények és törzsültetvényt kellett létrehozni. Édesapja, Tornai Endre alapította meg a Somlói Baráti Kört 1981-ben, majd létrehozta az első törzsültetvényt 1992-ben. Utána kezdődött és gyorsult fel a fajta telepítése. A juhfark hozta el a világsikert a Somló számára. Ma ezt a fajtát az ültetvények negyedén, 110 hektáron termelik. A juhfark megmutatja a hegy értékeit, terroirját, jellegzetességeit, a somlói borok világszerte keresettek. A nemzetközi díjak mintegy fele erre a hegyre kerül, holott termelése a hazainak egy százalékát sem éri el. A borok terelik a Somlóra a turistákat az egész világból. 

Baráth Sándor, a szervező hegyközségi tanács elnöke méltatta az Agárminisztérium támogatását, majd kiemelte, a jó bornál alapvető az egészséges szőlő, melyhez fontos a vegyszerek mellőzése, egyre többen alkalmazzák a Somlón is. Az organikus művelést a felsőkategóriás boroknál az új eredetvédelmi szabályozás is tartalmazza. Elhangzott, a mérsékelt borfogyasztás, ami férfiaknál naponta kettő-négy deciliter, nőknél kevesebb, egészséges, mert antioxidáns hatású, támogatja az immunrendszert, az emésztést, fontos a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, a gyulladások, a depresszió megelőzésében. 

A köszöntők után gazdag programokat kínáltak a szép számú érdeklődőnek. Így 17 pincénél sétakóstolón lehetett részt venni, ahol juhfarkot kínáltak, szerveztek utazást a hegy körül, beszéltek a Somló szépségéről és felkeresték a különféle pincészeteket. Tornai Tamás bemutatta nemzetközi díjnyertes boraikat, amiket meg lehetett kóstolni a pincészetben, ahol elmondták azt is, hogyan készülnek a nedűk. Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus összehasonlító kóstolást kínált A juhfark és őshonos fajták a világ nagy borvidékein című programjában. A nap különlegessége volt, amikor húsz évre visszamenően kóstoltak meg borokat, különböző évjáratokból. Kiderült, egy 16 éves somlói bor milyen kivételes szépségeket, értékeket képvisel. A szervezők sok érdekességet és különlegességet mutattak be a helyi bormúzeumban is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában