Hirdetés

2022.10.07. 20:38

Csökkenteni szeretné a testsúlyát? Válassza az ésszerű és kímélő táplálkozást!

A nyár már a nyakunkon van, és alig várjuk, hogy testünket kitegyük a napsugaraknak. Előkeressük a tavalyi fürdőruhát és gyakran tapasztaljuk, hogy azóta felszedtünk néhány kilót. Ön is meg szeretne megszabadulni tőlük? Válassza az ésszerű és kíméletes diétát a jojó-effektus veszélye nélkül.

A fotó forrása: Jane Vershinin / Shutterstock.com

A FOGYÓKÚRA ALATT NEM KELL ÉHEZNIE

Életünkben valószínűleg mindannyian elégedetlenek voltunk már a súlyunkkal és fontolgattuk, hogy fogyókúrába kezdünk. Sokan közülünk már ki is próbált néhányat. Annak ellenére, hogy a fogyókúrázók ilyenkor csökkentették a bevitt táplálék mennyiségét, és szinte éheztették magukat, az eredmény vagy egyáltalán nem, vagy csak átmeneti volt. Néhány hét elteltével azonban a jojó-effektus miatt újra felszedték a leadott kilókat, és talán még többet is.

Az éhezésre alapozó fogyókúra nem kellemes, és amikor a fogyókúrázó lassan visszatér a normális étkezéshez, beindul a jojó-effektus. A drasztikus fogyókúra korántsem a legjobb módszer álmai alakjának az eléréséhez. Sokkal jobb, ha lassan és fokozatosan halad a fogyásban és nem éhezteti magát. De létezik egyáltalán ilyen fogyókúra? Természetesen, igen!

Hallott már a ketogén diétáról?

A keto diéta, ahogyan más néven is nevezik, népszerű a hírességek, a sportolók és újabban a hétköznapi emberek körében is. A fogyókúra a csökkentett szénhidrátbevitelen és a fokozott zsír- és fehérjebevitelen alapul. Milyen egyéb előnyei vannak?

A fogyás a keto diéta segítségével meglehetősen gyors.

A zsírvesztés szintén ugyanolyan gyorsan történik, és nemcsak a bőr alatti, hanem a zsigeri zsír is.

A fogyáshoz nincs szükség külön sportolásra.

Csökken a vércukorszint.

A keto diéta elnyomja az éhségérzetet és az édességek fogyasztása iránti vágyakozást.

Ha követi az elveit, nem kell aggódnia a jojó-effektus miatt.

Ketogenic,Food,Concept,-,Plate,With,Keto,Food
A fotó forrása: Oleksandra Naumenko / Shutterstock.com
 

Tudta, hogy a diéta neve a ketózis szóból származik? Ez egy olyan anyagcsere-állapot, amelybe a szervezet akkor kerül, amikor korlátozza a szénhidrátbevitelt, és a szervezetnek így nincs módja arra, hogy azt energiaforrásként használja fel. Ahelyett tehát, hogy a szénhidrátokat glükózzá bontaná, a szervezet a saját zsírraktáraihoz nyúl, és elkezdi a zsírt ketontestekké bontani, amelyek alternatív energiaforrásként működnek. Ön ez esetben a zsírt veszti el a szervezetéből és nem az izmokat. És ez a lényeges, vagy nem?

 

A ketogén diétát több szakaszra osztjuk.

 

Ha korlátozza a szénhidrátbevitelt, és a teste elkezdi elégetni a felhalmozott zsírt, edzés és éhezés nélkül kezd el fogyni. A keto-diéta elve meglehetősen egyszerű, de ahhoz, hogy a hatás tökéletes legyen, be kell tartani néhány szabályt. Ezek közé tartozik a diéta 3 szakaszra való felosztása.

Az első szakasz a súlycsökkentés szakasza

A fogyás ebben a szakaszban a leggyorsabb, de előfordulhat, hogy a szervezet ketózisba kerül, ami néha együtt jár a ketózisra való átállással. Az első szakaszt ideális esetben addig tartsa, amíg a kitűzött fogyás felét el nem veszíti, de soha ne tartson 8 hétnél tovább.

Az első szakaszban igyon sok folyadékot, fogyasszon naponta legfeljebb fél kiló fehér és zöld színű zöldséget a borsó kivételével, egyen 30 g bármilyen diófélét vagy magvakat, mellőzze a szeszes italokat, és ne terhelje meg magát túlságosan.

A második szakasz szintén a súlycsökkenésé, az első fázis után következik be.

A második szakaszban a fogyás azonban már nem olyan gyors. Ebben a szakaszban a zöldségek és magvak mellett olyan alacsony szénhidráttartalmú ételeket is fogyaszthat, mint a fehér hús, tojás, sajt, hal stb. Tartsa be az ivási rendet, és figyeljen a rendszeres étkezésekből származó szénhidrátbevitelre.

A harmadik szakasz stabilizációs

A stabilizációs szakaszba akkor kerül, amikor elérte az álmai súlyát. A nap folyamán tartson 5 rendszeres étkezést az egészséges táplálkozás elvei szerint, és a zöldségek fogyasztásáról és az ivásról sem feledkezzen meg. Igyekezzen olyan élelmiszereket találni, amely hozzáadott cukrot nem tartalmaz.

Címkék#hirdetés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában