Dartsban nyerhet az esélytelenebb

2022.10.02. 07:00

Parasportoló társaiknak gyűjtöttek támogatást a nagyesztergáriak

Egyre többen vannak, akiknek többet jelent a darts, mint játék egy vendéglátóhelyen. Komolyabban veszik a nagyesztergáriak is, akik dartsklubot alakítottak. Persze így is a szórakozásukat szolgálja a célbadobás e formája, de versenyekre járnak, támogatják tehetséges parasportoló edzőtársaikat.

Rimányi Zita

A jótékony célú dartsversenyre több mint tízen neveztek be

Fotó: Rimányi Zita/Napló

Horák Imre, a Nagyesztergári Darts Club vezetője lapunknak elmondta, hogy tíz tagjuk van, versenyekre járnak, helyi versenyeket tartanak. Jó a hangulat ilyenkor, összetartó a közösségük. A darstnak pedig többféle fejlesztő hatása van. Mivel különböző pontértékű szektorokba kell dobni az apró nyilakat a céltáblán, gyorsan kell fejben számolniuk a játékosoknak, s taktikát kell kialakítaniuk. Szükség van kézügyességre is, koncentrációra, állóképességre. Fejben ott kell lenni – ahogy mondják a versenyzők – és fizikailag is fel kell készülni az úgynevezett legekre, szettekre, így nevezik a meccseket, a párbajokat e sportágban. 

A játékosok arról szintén beszéltek, hogy a dartsban nyerhet az esélytelenebb, ha lendületet kap és jó sorozatokat dob, ha éppen sikerül a szokásosnál jobb formáját hoznia. De arra is gondolhatunk, hogy esélyt kaphat ebben a sportban az, akit hátrányosabb helyzetűnek vélünk. A nagyesztergáriak mindenképp szeretnék eredményes parasportoló társaik lehetőségeit növelni. Dartsklubuk jótékonysági dartsversenyt szervezett, hogy Nagy Zoltánt és Illés Istvánt, a 2022-es ParaDarts Világbajnokság bronzérmes csapatának tagjait támogassák. 

Nagy Zoltán parasportoló a világbajnokságon szerzett díjjal és Horák Imre, a Nagyesztergári Darts Club vezetője 
Fotós: Rimányi Zita/Napló

A pusztavámi Nagy Zoltántól megtudtuk, hogy történelmet írtak, ugyanis Magyarországot először képviselte a ParaDarts Világbajnokságon csapat, s mindjárt dobogóra került. Örül és egyben megható számára, hogy segíteni szeretnék azok, akik közt Nagyesztergáron barátokra talált, s jókezű edzőtársakra, akiktől tanulhat és ő is igyekszik abban közreműködni, hogy a játékban fejlődjenek. Szerinte a megfelelő mennyiségű és a rendszeres gyakorlás a fontos. Ő napi két-három órát edz, és tudása szinten tartására ügyel, azaz megpróbálja elkerülni, hogy ki kelljen hagynia egy-egy időszakot, akkor ugyanis a legtöbben kiesnek a rutinból, rosszabbak lesznek találataik, dobásaik.

A jótékony versenyre tizennégyen neveztek be, nevezési díjaik révén mintegy harmincezer forint jött össze, azt mindenképp megkapják a parasportolók, de még többen kiegészítik az összeget a gyűjtés során. A pénzt a ParaDarts Egyéni Világkupán való részvételükre fordítják, utazásra, szállásra, ugyanis ezt a versenyt Belgiumban, Bruge-ben rendezik meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában