Elképesztő felvétel

2022.11.02. 11:30

Balatonalmádi asztrofotós kapta lencsevégre az Io árnyékát a Jupiteren

A Naprendszer óriásbolygóját hatvan éve nem észlelhettük ilyen fényesnek, ami páratlan részletességgel társult. A National Geographic 2022 októberének asztrofotójává választotta Fényes Lóránd felvételét.

Forrás: Fényes Lóránd

Fényes Lóránd fotója Balatonalmádiban, otthoni csillagdájában készült október 19-én. A közel ötméteres fókuszú csillagászati távcső végén kifejezetten a bolygók és a Hold megörökítésére készített csillagászati kamera öt percen át videófolyamként 15 ezer felvételt készített a bolygóról, amiből a legjobb 1500 képkockát felhasználva készült el ez a rendkívül részletes fénykép. A Jupiter megörökítésénél csak az izgalmasabb, amikor egy holdja – elhaladva előtte – árnyékot vet a bolygóra. Ezen a fotón éppen ez történik. Az egyik Galilei-hold, jelen esetben az Io árnyéka vetül a bolygó felhőzetére. Tulajdonképpen napfogyatkozás jelensége következett be a Jupiteren. A képet speciális szoftverrel kellett feldolgozni, mert ennyi idő alatt az Io is mozgott, és a bolygó elfordulása is érzékelhető volt. Ezeket a mozgásokat a szoftver kompenzálta – írja a National Geographic

A fotó készítésének ideje: 2022.10.19. 00:27 – 00:30. Műszerek: 200/1600 mm-es lencsés távcső, Fornax 150 mechanika, Explore Scientific 4K Astrocamera, 3x Explore Scientific fókusznyújtó, ZWO ADC, Astronomik L2 IR/UV-Block szűrő. Képfeldolgozás: AutoStakkert!, RegiStax, WinJUPOS, PS.

A teljes cikket a National Geographic oldalán olvashatja el >>

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában