Páratlan kilátás a Balatonra

2022.11.13. 09:00

Minden évszakban jó túracélpont a Kamon-kő Tanösvény

Minden évszakban remek túracélpont lehet a szigligeti Kamon-kő Tanösvény, amely nevét az itteni vulkanikus eredetű sziklavonulatról kapta.

Szijártó János

A mintegy hét kilométer hosszú, 290 méter szintkülönbségű Kamon-kő Tanösvény minden évszakban élménydús kirándulást ígér

Fotó: Szijártó János/Napló

Az útvonalra több ponton is be lehet csatlakozni, de a kilenc ismertető tábla szerinti sorrend alapján a tanösvény a szigligeti vártól indul, és ugyanoda ér vissza. A vár alatt, a Kisfaludy utca elején lévő parkolóban lehet hagyni az autót, és a vár meglátogatása után indulhat a túra a Kisfaludy utcán az Országos Kéktúra jelzést követve. A templomot elhagyva, az Esterházy-pince előtt, a kereszteződésnél egy füves ösvényre kell kanyarodni, majd a szőlős területen haladva feltűnik az első tájékoztató tábla, innen szép rálátás nyílik a szigligeti várra.
A mintegy hét kilométer hosszú Kamon-kő Tanösvényen szép erdős szakaszokkal, a magas pontokról nyíló páratlan balatoni kilátással találkozhat a túrázó, útba esik a Rókarántói Szentháromság-kápolna és az Óvár kilátója is. Ehhez meredek lépcsősor vezet fel, ajánlott a csúszásbiztos talpú cipő használata. A szabályos kúp alakú vulkáni hegy, a Királyné szoknyája egy vár alapfalait rejti a földben és a fák, bokrok között, ám erről alig maradt fenn írásos emlék, a leletanyag is szegényes, kora, funkciója a mai napig vitatott. A vulkáni eredetű domb tetején már az 1900-as években is volt kilátó. A romokra telepített és az egykori épületet formázó mai kilátószerkezet 2013-ban készült, fapallós felső szintjéről viszonylag magasról csodálható meg a Balaton. Mivel nagyon közel van a tó, többnyire tisztán látható a túlpart, Fonyóddal, míg keleti irányban a lapos tetejű Badacsony nyúlik be a partvonalba.

Fontos kiemelni, hogy a falu hangulatos utcái már önmagukban élményt jelenthetnek, de a látványon túl az ismertető táblák által a népi építészetbe, a hagyományos szőlő- és nádgazdálkodás történetébe is betekintést nyerhetnek a kirándulók. Útba esik Szigliget legősibb emléke, a tizenharmadik századi avasi templomrom (másik nevén Csonka-torony), aztán az erdőben olvashatnak a Balaton kialakulásáról, a terület növény- és állatvilágáról, a geológiai múlt fontosabb történéseiről és a valamikori tűzhányókról. A szintkülönbség 290 méter, s maga a mintegy hét kilométeres táv kényelmes tempóban nagyjából három óra alatt lejárható. Természetesen több helyen lehet – és érdemes – megállni, leülni, nézelődni, fotózni, s gyönyörködni a táj szépségében, vagy éppen a pazar kilátásban, nem mindennapi látványban, amelyhez Badacsony, Fonyód, Gulács és a Szent György-hegy is hozzájárul.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában