Múltidéző

2022.12.31. 11:30

Egykrajcáros pogácsa, NDK csillárok, szilveszteri rádiós bakik - Miről írt a Napló ötvenhat évvel ezelőtt?

A Napló XXII. évfolyam 308. száma – az MSZMP Veszprém Megyei Bizottsága és a megyei tanács lapjaként – 1966. december 31-én jelent meg. Melyek voltak akkor a vezető hírek? Vajon van új a nap alatt?

Müller Anikó Hanga

A Magyar Rádió 6-os stúdiója, BÚÉK - 1966! A Rádió szilveszteri műsorának felvétele. Garas Dezső, Rátonyi Róbert, Greguss Zoltán és Szendrő József színművészek

Forrás: Fortepan / Szalay Zoltán

„Türelemmel és megértéssel lefektethetjük a tartós béke szilárd alapjait” – szólt U Thant ENSZ főtitkár újévi üzenete a címlapon, melyben a vietnámi háború mielőbbi befejezésére szólította fel a feleket. Elemezte a kor nyugtalanító kérdésköreit, a háborúk okozta sok kimondhatatlan szenvedést, az éhezést, mely milliók életét pusztítja, utalt arra, hogy a világ hatalmas területein még mindig megfosztják az embereket legalapvetőbb jogaiktól. Űrkutatási szenzáció volt, hogy a Luna-13 űrállomás, mely december 24-én ért a Holdra, befejezte kutatási programját. Vezető megyei hír volt, hogy újévi ajándékként a Veszprém megyei Építőipari Vállalatnak köszönhetően a megyeszékhelyen 71, Ajkán 86 család költözhet új lakásba, utóbbiak az L alakú toronyházba. Az újságíró Révfülöpön az akkor VIII. B-be járó Varga Gabit szólaltatta meg, aki csillogó szemmel elmondta, nagymamája 300 éves iratait átadta a falumúzeumnak s beszélt arról is, hogy nagyanyja vitte mindig az ebédet Lakatos Péter Pál pincéjéhez, ha nála vendégeskedett József Attila. Szó esett szilveszteri népszokásokról. 

Az óév utolsó napján, ha a templomból kijöttek a lányok és a kutyák nem ugattak, azt jelentette, nem mennek férjhez a következő évben. Szilveszter estéjén olyan pogácsát kínáltak, mely egyikébe belesütöttek egy krajcárt, mondván, az megy férjhez, vagy nősül meg legelőször, akinek az jut. A sütők szándékosan afelé fordították a krajcáros pogácsát, akinek leginkább kívánták a nászt, de történt egyszer, hogy nagy derültség közepette ez az öreg Feri bácsihoz került, mindez Nemesboldogasszonyfán esett meg. Az apróhirdetésekből megtudhatták az olvasók, a Bástya áruházba modern vonalú NDK csillárok érkeztek, áruk 130-420 forint és jövedelmező üzletet kínáltak a földművesszövetkezetek, a 60 dkg-on felüli húsgalambokat 38 forintos kilónkénti árért vették át. Az álláskereső rovatban felvételt hirdettek anyaggazdász, kőműves, gépkocsivezető, villanyszerelő munkakörökbe, a vadaspark nyugdíjas éjjeliőri munkakört kínált. Az érettségizett diákokkal Stark Elek megyei főorvos tudatta, 1967 márciusában a szombathelyi Ápolónőképző Iskolában kétéves ápolónői-, és szülésznői szakra jelentkezhetnek. Az óév utolsó napján a Kossuth adón már az esti krónika is vidám hangulatban telt, a szerkesztők a riporterek bakijainak felidézésével nevettették meg a hallgatókat, a főműsor vendége volt Major Tamás és Tabi László. A tévében a kabaréműsort a Vidám Színpadról közvetítették, melyben Gobbi Hilda és Kabos László, Alfonsó, Rátonyi Róbert, Rátonyi Hajnalka, Voith Ági és Bodrogi Gyula voltak a főszereplők, az úévi köszöntőt Sinkovits Imre mondta. A Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsának elnöke, Dobi István hagyományos köszöntőjét újév napján sugározták. 

A Petőfi Színházban az óév utolsó és az újév első napján is a Kaktusz virága című zenés vígjátékot tűzték műsorra. Az év utolsó lottószámai a következők voltak: 2, 13, 21, 36, 70. Ötvenhat évvel ezelőtt szilveszterkor felhőátvonulásos, futóesővel tarkított, szeles idő volt, napközben 3-8 fokot mértek. 1966-ban a Napló főszerkesztője Csaba Imre volt, a szerkesztőség az Irodaházban működött, a lapot 13 forintért lehetett előfizetni egy hónapra. 

Lapunk olvasóinak egy régi népi rigmussal kívánunk békés, boldog új esztendőt: „Adjon az Isten három bét, három efföt, három pét: Bort, búzát, békességet, fűt, fát, feleséget, pénzt, pipát, paripát, egy butella páinkát!”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában