Egyházi és irodalmi ereklye

2023.01.10. 15:00

Benedek pápa apostoli áldását küldte

Az óév utolsó napjaiban aggasztó hírek érkeztek XVI. Benedek pápa válságos egészségügyi állapotáról. A Joseph Ratzinger néven született pápa közel nyolc évig vezette a katolikus egyházat, december 31-én, vatikáni rezidenciáján, az Egyház Anyja-kolostorban elhunyt.

Müller Anikó Hanga

Kilián László kezében – középen – a Vatikánba küldött Ányos-kötet, balról Csaba Ferenc, jobbról Fenyvesi Ottó Fotó: Müller Anikó Hanga

Kiváló teológus volt, sokak szerint korunk legnagyobbja. Ez az a szál, mely megyeszékhelyünkkel és a kis bakonyi faluval szoros kötelékbe fonta. A Vár Ucca Tizenhét Könyvek sorozat szerkesztői – Fenyvesi Ottó és Kilián László – fontosnak tartották feleleveníteni a városhoz, a régióhoz kötődő alkotók, neves személyiségek emlékét. E gondolat jegyében jelent meg 2007-ben a „Higgy, remélj, szeress!” – Ányos Pál versei, szépprózai írásai és levelei című színvonalas válogatás, Jankovics József és Schiller Erzsébet irodalomtörténészek szerkesztésében, melynek ünnepélyes bemutatóját 2008-ban a magyar kultúra napján tartották. Csaba Ferenc ekkor szülőfaluja, Nagyesztergár polgármestere volt. Az irodalmár triumvirek azt gondolták, Ányos Pál bölcsész, paptanár életművének pálos szerzetesként ott a helye a Vatikánban. Márfi Gyula akkori veszprémi érsek és Spányi Antal székesfehérvári püspök az ötletgazdák személyes felkérésének eleget téve díszkötésben eljuttatták a kötetet a Vatikánba. Minderről Csaba Ferenc beszélt az emeritus pápa emlékének felidézése kapcsán.

– Az elmúlt szilveszter Janus-arcú volt. A világ az óév vidám búcsúztatására készült, másrészt megrendülten gyászolta a tudós teológus, Róma püspöke, Szent Péter utóda halálát. Nemcsak a Vatikán, a római katolikus egyház gyászolt, de mindazok, akik tisztában vannak, kit vesztett el világunk. Két levelet fogok most a kezemben, a tiszteletteljes emlékezés jegyében. Az egyik Spányi Antal megyéspüspök úré, akit audiencián kértünk fel Kilián Lászlóval együtt, hogy juttassa el az Apostoli Nunciatúrán keresztül Ányos Pál kötetét Benedek pápa őszentségéhez, melyet örömmel vállalt. A másik levél, melyet nagy becsben tartok, az Mons. Fernando Filoni érsek, excellenciás főtisztelendő Spányi megyéspüspök úrnak címzett levele a Vatikánból. Ebben az érsek úr Benedek pápa üzenetét közvetítette: „a Szentatya kifejezte nagyrabecsülését a Szent Péter utóda iránti ragaszkodásuk e jeléért és hálás köszönetet mond önnek, a könyv szerkesztőinek, a Veszprémi Művészetek Háza munkatársainak, a veszprémi és nagyesztergári polgármester uraknak fáradozásukért és elkötelezettségükért. Az égi adományok bőségét kívánva szívesen küldi azok zálogaként apostoli áldását mindazoknak, akik ennek az értékes kezdeményezésnek a megvalósításában tevékeny részt vállaltak.” Mindkét levelet életem nagy ajándékaként őrzöm, egyházi és irodalmi ereklyeként – mondta el Csaba Ferenc.

A bíborosi testület 2005. április 19-én választotta pápává Joseph Aloisius Ratzinger bíborost, aki 2013. évi lemondásáig a római katolikus egyház feje volt. Hazánkban is nagy tekintély övezte áldásos tevékenységét, munkásságát, több mint ötven magyarul megjelent műve ismert. 1998-ban a Szent István Társulat Stephanus-díjjal tüntette ki az akkor bíboros Ratzingert. Az elismerést azoknak adományozzák, akik magyarul megjelent műveikben a keresztény európai kultúra értékrendjét közvetítik. Őszentsége XVI. Benedek emeritus pápa 95 éves korában halt meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában