Ajka

2023.01.16. 13:00

Böllérreggeli, pálinkázás disznókörömből

A hagyományok szerint, a disznó körméből itták a házi pálinkát az Ajkarendekért Egyesület által 15. alkalommal megtartott közösségi disznóvágáson.

Tisler Anna

Fotó: Gyarmati László

 

A helyi gazdától beszerzett 133 kilós állatot január 14-én délelőtt, tavaszias melegben az ajkarendeki művelődési ház udvarán dolgozta fel a csaknem 40 fős, az évek alatt összeszokott csapat. A malacot reggel 7 órakor vágták le, pörzsölték, majd a rendfára tették és szétbontották. A résztvevőket házi zsírral megkent kenyérrel, a felnőtteket házi pálinkával és borral, a gyerekeket teával kínálták. 

Rainiss Andrea, az egyesület elnöke kérdésünkre elmondta, céljuk a hagyományőrzés és a közösségépítés. A régi ajkarendeki családoknál még szokás a disznóvágás. Azoknak, akik otthon nem vágnak disznót, a közösségi programon van lehetőségük megismeri a munkafolyamatokat. A szétbontást követően elfogyasztották a böllérreggelit, amely hagymával együtt megsütött májból és húsból állt, majd kezdődött Pék Suzy vezetésével a főzés, ugyanis este disznótoros vacsorára hívták az érdeklődőket. Idén többek között alföldi húsgombóclevest, az udvaron álló közösségi kemencében készült káposztát, sült húst kínáltak. Töltötték a hurkát és kolbászt, amelyet a szalonnával és sonkával együtt a közösségi rendezvényeken fogyasztanak el. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában