Megpróbálnak hazánkban áttelelni

2023.01.02. 12:00

Nem minden gólya vándorol, inkább alkalmazkodik

Magyarországon 2004–2005 tele óta állandósulni látszik néhány fehér gólya áttelelése. Ezek a madarak akár Dél-Afrikáig is elvonuló fajtársaikkal szemben az itthon maradás mellett döntöttek – írja közleményében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), s egyben arra is felhívja a figyelmet, hogy a maradó fehér gólyák alapvetően nem szorulnak emberi segítségre, etetésre, befogásuk és meleg helyen való átteleltetésük is felesleges.

Hazánkban még nem túl nagy számban fordulnak elő áttelelő fehér gólyák, de Európa délebbi terülein közülük már sokan helyben maradnak a télen, s nem repülnek el Afrikába

Fotó: Szijártó János/Napló

Ha sikerül túlélniük a tél viszontagságait, a következő télen is jó eséllyel maradhatnak helyben, mivel ekkor már meglehetős rutinnal, kidolgozott túlélési stratégiával rendelkeznek. Az MME külön kiemeli, hogy a fehér gólyák áttelelési próbálkozása egy természetes alkalmazkodási folyamat része. – Mindez Spanyolországban, Portugáliában sokkal markánsabban érzékelhető, ott, illetve az európai mediterrán területeken már jelentős számban hagytak fel a vándorlással a gólyák. Mivel megélhetésük biztosított, kisebb kockázatnak tekintik a helyben maradást, mint a hosszú és fáradságos út megkezdését. Számuk évről évre nő, és a határok is tolódnak északra – mondta a téma kapcsán lapunk által megkérdezett Pócsi Béla tapolcai madarász, díszmadártenyésztő.
– Az viszont nagyon sajnálatos, hogy az áttelelő gólyák, főként az általam említett területeken, táplálékuk jelentős részét az embertől származó hulladékból szerzik be. Nem kell vadászni, csak megtalálni egy-egy „lelőhelyet" és már biztosított nemcsak a téli, hanem az egész évi szükséglet. Talán nem kell mondanom, hogy ennek a folyamatnak óriási veszélyei vannak, s nem véletlen, hogy a madártani egyesület is igyekszik számos fórumon azt tudatosítani minél több emberben, hogy az áttelelő fehér gólyák nem szorulnak emberi segítségre. Azonban ma már nem csak a tudatos és jó szándékú etetésről kell szót ejteni s jelezni, hogy az szükségtelen. Ennél jóval összetettebb a kérdés, hiszen a környezettudatosság, a természetvédelem, az ökológiai rendszer megóvása nincs jelen kellő súllyal az emberi lét egészében, s ennek egyfajta megnyilvánulása az áttelelő gólya. Hangsúlyozom, nem azzal a példánnyal van a probléma, amely télen is talál a természetes élőhelyén táplálékot, hanem azzal a jelenséggel, hogy sok helyen a szemétből, hulladékból élnek, azaz a nem kívánatos emberi tevékenység változtatja meg az évezredek alatt kialakult életfeltételeket. Nem beszélve az olyan „mellékhatásokról", amikor nyakra, szárnyra, lábra tekeredett dróttal vagy a fején lévő nejlonzacskóval látok, egyelőre csak képeken, áttelelő gólyákat – tette hozzá Pócsi Béla.
Azt még megjegyezte, hogy a beteg, sérült madár viszont valóban segítségre szorul, és szerencsére vannak erre szakosodott létesítmények hazánkban, mint például a hortobágyi Madárkórház és Madárpark, ahova éves szinten nagyjából háromezer madár érkezik be, köztük sok gólya.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában