Szabóméhek a kertben

2023.01.15. 08:00

Viráglevéllel bélelt, pihe-puha méhbölcső

Bizonyára többen megfigyeltek már a kertjükben szabályos íveket kirágva a rózsabokor levelein. Ezt a precíz munkát a szabóméhek végzik.

Ifj. Vasuta Gábor

Fotó: Ifj. Vasuta Gábor

A fészkeiket ugyanis kipárnázzák az orgona, fűz vagy rózsa leveleivel. A nőstény a kiválasztott levélből ovális alakzatot vág ki, majd ezt a rágójával összehajtogatja, utána pedig a lábai között elrepül a mező vagy erdő szélén álló fákon lévő keskeny, mély odúhoz. Az odúban található a fészek. A méh az odú fenekére helyez egy darabkát az összegöngyölt levélből, a többivel pedig a fészek falát béleli ki.

Munkájának következő része, hogy a fészek alját nektárral és virágporral feltölti a leendő lárva részére, majd lerak egy petét, és megtermékenyíti azzal a hímivarsejttel, melyet még párosodáskor raktározott el. Ezt követően az elkészült bölcsőt sodort levéldarabokkal lezárja, és nyálával betapasztja. Ezután a szabóméh az egész műveletet megismétli. A következő bölcső az első tetejére épül, aprólékosan így folytatja tovább, mindaddig, míg tíz vagy tizenöt bölcsővel a fészek meg nem telik. A legalsó bölcsőkben lévő petékből nőstények lesznek, a felsőkben pedig, melyek a bejárathoz közel esnek, már nincsenek megtermékenyítve, ezekből hímek fejlődnek ki. A bölcsők faodvakon kívül épülhetnek épületek réseibe, föld alatti járatokba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában