Majomcsalád

2023.02.26. 13:00

Kolobuszkölykök a Veszprémi Állatkertben

A Veszprémi Állatkert zászlósfarkú kolobusz csapatában jelenleg két kölyök is nevelkedik, a legifjabb tavaly, az év utolsó napján született, így igen mozgalmasan telnek az immár hétfősre bővült majomcsalád mindennapjai – tudtuk meg az állatkerttől.

Juhász-Léhi István

A kolobuszok kizárólag növényi táplálékot fogyasztanak, leveleket, gyümölcsöket Fotó: Veszprémi Állatkert

A kis kolobusz, mikor éppen nem eszik vagy alszik, a csapat többi tagjával játszik, örömmel ugrál anyukája és a többiek hátán. A zászlósfarkú kolobusz, más néven zászlósfarkú gereza Nyugat-, Közép- és Kelet-Afrika erdeiben honos, különleges megjelenésű majomfaj. Nevét jellegzetes fehér színű, bundás farokzászlójáról kapta. Vállán és hátán pedig hosszú, fehér U alakú „kabátot” visel, mely szintén feltűnő megjelenést biztosít számára.

A természetben a kolobuszok nappali életmódot folytatnak, fákon élnek és nagyon ragaszkodnak a területükhöz, territóriumukat figyelmesen őrzik. A 8–15 állatból álló csoport élén egy nőstény áll. A felnőtt hím gyakran feltűnősködik, amikor a fák koronájában nagyokat ugorva a territórium határait jelöli. A kolobuszok kizárólag növényi táplálékot fogyasztanak, leveleket, gyümölcsöket. Hat hónap vemhességi idő után egy utódjuk születik. Érdekességük, hogy az újszülött teljesen fehér rózsaszínű arca, keze, lába és fülei kivételével – derült ki a Veszprémi Állatkert tájékoztatásából. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában