Furfangos feladatokat kapnak a jelöltek

2023.02.28. 14:00

Várkisasszonyt választanak Cseszneken

Egy évre választják meg a cseszneki várkisasszonyt és két udvarhölgyét, a jelölteknek április 1-jén az erődítményben történelmi próbáknak kell megfelelniük, és azt az érdeklődők figyelemmel kísérhetik.

Rimányi Zita

Tavaly Zsigmond Király Ünnepén lepték el korhű viseletben hagyományőrzők a cseszneki várat, idén a faluban, erődítményében többször megjelennek

Fotó: Rimányi Zita/Napló

Tavaly Zsigmond Király Ünnepét a Himfy Bandérium közreműködésével a Vár-Hegyi Hagyományőrző és Idegenforgalmi Egyesület és a helyi önkormányzat rendezte meg, nagy látogatottságú egész napos rendezvényt tartottak. Ennek a várjátéknak a sikere alapján kérték fel a hagyományőrző csapatot, hogy idén 12 eseményből álló programsorozatot tervezzen. A történelmi hűséghez ragaszkodva, úgy, hogy vonzó elfoglaltságot jelentsen a ma embere számára. 

Az első ilyen esemény április 1-jén a várkisasszony-választás lesz. Aki elnyeri a címet, annak méltó bánásmódjáról a bandérium egész éven át gondoskodik, a hölgy pedig képviseletükben több alkalommal korhű viseletben megjelenik. Koloványi Attila strázsamester azt szintén elmondta lapunknak, hogy első fontos szerepe május 20-án, a Hírvivők Viadalán lesz, neki adják át majd a futárok a szerelmes üzeneteket.

Az előzetes felhívásra már heten jelentkeztek, köztük az a veszprémi hölgy, aki lapunkban olvasott a lehetőségről, de cseszneki lány is vállalta a megmérettetést. Motivációs leveleik és fényképeik alapján hármat választ ki közülük a bandérium, ők kapnak furfangos feladatokat április 1-jén, s egyikük lesz a várkisasszony, a többiek az udvarhölgyei. 

Meghallgatásnak vagy felvételi beszélgetésnek neveznénk manapság ezt az alkalmat, ezúttal ez úgy zajlik, hogy egy fontos történelmi pillanat helyzetismertetése nyomán kell a jelölteknek azt megoldaniuk. Dönthetnek másképp, mint ahogy az a valóságban történt, a lényeg, hogy frappánsan tegyék, viselkedésüket, reakcióikat figyelik majd. S ezeket a szituációs játékokat a közönség végignézheti, továbbá a viseletben lévők azoknak, akik érdeklődnek náluk, mesélnek ruháikról, eszközeikről, fegyverzetükről. Ennek a programnak ugyanaz a célja, mint a bandérium közösségének: a múlt megismertetése, szórakoztató, kikapcsolódást biztosító alkalmak keretében, azért, hogy történelmünket minél többen magukénak érezzék.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában