Szerelmes üzenetet visznek a várkisasszonynak

2023.03.01. 15:00

Hírvivők viadala Cseszneken – Futás a várig középkori viseletben, vívás a kapuőrökkel

A Hírvivők viadalát május 20-án rendezi meg a Himfy Bandérium idei cseszneki hagyományőrző programsorozata keretében, és itt már szerepet kap a várkisasszony, akit április 1-én választanak meg.

Rimányi Zita

A vívást már korábban is gyakorolták a lovagi kör tagjai a cseszneki várban, ezúttal a hagyományőrzők kihívásán lesz ilyen feladat

Fotó: Rimányi Zita/Napló

Hagyományőrző csapatoknak hirdettek kihívást a szervezők, amelynek első eleme az lesz, hogy egy-egy kiválasztott bajnokuknak a Várvölgy étteremtől kell mintegy 2,3 kilométert futnia, százméteres szintemelkedést leküzdenie. Az erődítmény parkolójában íjászpróba várja őket, és hajítófegyverrel kell célba dobniuk. A várkapuban aztán az őrökkel kell megküzdeniük, és ha a vívásban is jól teljesítettek, akkor megkereshetik szívük hölgyét a kőfalak között, elmondhatják neki a saját üzenetüket, vagy annak az udvarlónak a gondolatait tolmácsolhatják, akit képviselnek. Nem mindegy, milyen szóvirágokat használnak, mert az idei évre megválasztott várkisasszonytól igen vagy nem választ kaphatnak. S indulhatnak is vissza a fogadóhoz, mérik az időt, ami alatt a távot megteszik.

A várfutás során korhű viseletben kell lenniük, de sportcipőt húzhatnak fel – ennyi a biztonságot szolgáló engedmény. Koloványi Attila, a bandérium strázsamestere azt is elmondta, hogy szeretnének a Hírvivők Viadalával hagyományt teremteni, szeretnék a vándordíjat minden évben az arra méltónak átadni, és hagyományőrző csapatok részvételével más kihívásos próbákat is terveznek Cseszneken.  

Szerveznek élményíjászatot, kipróbálhatják Cseszneken a régi fegyverek használatát az érdeklődők, és hétórás kihívást tartanak gyakorlott párosoknak
Fotós: Rimányi Zita/Napló

Az idei, 12 alkalomból álló programsorozat szeptemberi záróeseményén hétórás íjászpróbát tartanak párosoknak. Ahhoz, hogy ez idő alatt folyamatosan lőni tudjanak, fejenként mintegy kétszáz nyílvesszőt vagy még többet kell a céltábla felé kiengedniük. S lesz a bandériumnak köszönhetően ebben az évben olyan íjásznap is, amelyen az érdeklődőknek mutatják meg az íjászfelszereléseket, és ki is próbálhatják azokat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában