Nyuszisereg és más ötletek segítő kezektől

2023.03.26. 15:00

Húsvéti figurák rajongói, textilek újra hasznosítói alkotnak Zircen

Segítő nyuszisereg fogadja a zirci Segítő Kezek Házában már a kirakatnál az érkezőt és aztán a kicsi boltban még inkább ámulatba ejtő a textilek újra hasznosításának ötlettára. A húsvéti, a tavaszi kínálatból válogattunk, hogy tippeket adjunk otthoni kézműveskedéshez, környezetvédő ajándékozáshoz.

Rimányi Zita

Fotó: Rimányi Zita

Azért segítő a nyuszisereg, mert a Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központhoz tartozó Segítő Kezek Házában a kedves kis figurákat gondozottak, pszichiátriai betegek, fogyatékossággal élők, megváltozott munkaképességűek, más rászorulók készítik. Már magában ez az elfoglaltság hozzájárul a lélek gyógyulásához és a bevétel támogatásukat szolgálja. Nagyné Fáró Katalin igazgató elmondta, hogy a kezdetek óta a textil a fő alapanyaga a náluk foglalkoztatottaknak, leginkább maradékokból szőnek, varrnak. Az elkészülő táskák, falifutók, takarók, állatformák, egyebek az évek alatt egyre változatosabbak lettek. Kajtárné Kovács Éva és Schoffhauser Zoltán, a központ munkatársai keresik a kézműves oldalakon a hasonlókat, és amikor ilyesmit látnak, akkor elkezdődik a tervezés. Fantáziájuk alapján többször átalakul a vázlat, aztán a mintadarab nyomán készülő darabokat látva még alakítják a formákat, hogy minél kedvesebb kinézetű legyen a végeredmény. Például az alvómacska mintájának ötletéből születő összegömbölyödő kisnyuszi.

Így a városközpontban található kis boltban színes inspirációval várják az érdeklődőket, válogathatnak húsvétra ajándékot és ami lényeges: itt tartós holmikat, apróságokat találnak, olcsón, igencsak gazdag szín- és anyagválasztékban. Egyébként épp az utóbbi tényezőktől, a hozzájuk kerül textildarabok színétől, anyagától, mintázatától, méretétől függ, miből mi lesz. Például a kisebb nyuszik kimondottan finom tapintásúak, vannak egészen kicsiknek valók, olyanok, amivel szívesen alszanak, de nem tudják lenyelni darabjaikat. S a segítő zirci kezek munkáiból válogatók akár ötleteket gyűjthetnek az újra hasznosításhoz. Kisebb mintás maradéktextilből például tavaszi virágokkal díszített párna lehet, s nyuszi van leültethető, mozgatható és hosszúlábú, lógófülű, gyerektenyérbe való és rózsaszínű. A tojásfára pedig kerülhet madárka, textiltojás, szivaccsal, levendulával töltött eperke, szívecske. Ahogy fogynak, úgy pótolják a kollekciót, a zirci városközpontban folyamatosan készülnek a figurák, mind egyediek. Az ide járók szeretik a libákat is, a nyusziságoknak szintén sok a rajongója, ahogy a tavaszias jelképekhez sorolható mintáknak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában