Apródképző hagyományőrzők

2023.03.04. 10:00

Középkori finomságokat készítenek Cseszneken paradicsom, burgonya nélkül

A várkisasszony-választás után megrendezik a neki szerelmes üzenetet átadóknak a Hírvivők Viadalát Cseszneken a hagyományőrzők, és még számos, a középkort idéző programot tartanak idén a váráról híres településen.

Rimányi Zita

A középkori hagyományok őrzésének része lehet a viseletek, az eszközök, a fegyverek, az őrségváltás bemutatása

Fotó: Rimányi Zita/Napló

A Himfy Bandérium 2017-ben alakult meg, tagjait a történelemszeretet fűzi össze. Korábban Döbröntén, mostanában jobbára Pápán találkoznak, tartozik hozzájuk homokbödögei, győri, ajkai, farkasgyepűi hagyományőrző is, többek között orvosként, katonaként, pedagógusként, kemenceépítőként, villanyszerelőként dolgozók. Szeretnének ebben az évben a csesznekieknek apródképzőt szervezni, fiataloknak, gyerekeknek, hogy megismertessék velük a múltunkkal, a kultúránkkal kapcsolatos gondolkodásmódjukat, és ők is öltözetekben vehessenek részt a középkori viseletben tartott bemutatókon. Így a saját falujuk története is jobban érdekelheti őket. 

Cseszneken idén a várkisasszony-választást és a Hírvivők Viadalát követően többek között középkori étekmustrát rendez a bandérium, amelyen nem a hajdani királyi konyha gyakorlatát idézik fel, hanem a hétköznapi emberek eledeleit készítik el. A versenyzők csak olyan alapanyagokat használhatnak, amelyek akkoriban is rendelkezésre álltak. Így a tíz tiltott között lesz a manapság gyakran a lábasba, sütőbe kerülő zöldségek közül például a paradicsom és a burgonya. Viszont sültek, levesek meglepetésszerűen finomak lehetnek így is – a szervezők ezt már kipróbálták, kóstolták. Ezúttal az étekversenyre hagyományőrző csapatok és helyi közösségek nevezhetnek. Arra számítaniuk kell, hogy munka közben lovagok üthetnek rajtuk, és asszonylopásra is sor kerülhet. A recepteket kiadványban szeretnék közreadni.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában